Opnieuw brieven van prins Charles aan regering openbaar gemaakt

Volgens critici schond prins Charles met de brieven aan de Britse regering het neutraliteitsprincipe van een toekomstig monarch.
AP Volgens critici schond prins Charles met de brieven aan de Britse regering het neutraliteitsprincipe van een toekomstig monarch.
Opnieuw zijn brieven van Prins Charles (66) aan de Britse regering openbaar gemaakt. In de zes brieven betoogde hij zijn mening over politieke thema's, van het klimaat tot het eten in ziekenhuizen. In de mededelingen, die de prins tussen 2007 en 2009 aan verschillende ministers schreef, ging hij ook in op kwesties zoals het behoud van historische gebouwen en betaalbare woningen. Volgens critici schond de prins het neutraliteitsprincipe van een toekomstige monarch.

De regering maakte midden mei al tien brieven uit 2004 en 2005 openbaar, die de prins naar leden van de regering stuurde.

Zijn kabinet verdedigde vandaag de correspondentie, die de bezorgdheid en interesse van de prins voor zijn land en de wereld zou tonen. "In alle gevallen haalt de prins van Wales kwesties van algemeen belang aan en probeert hij praktische manieren te zoeken om de problemen op te lossen."

De Britse krant The Guardian heeft bijna een decennium gestreden voor de publicatie van de brieven. Die rechtsstrijd kostte honderdduizenden pond.