Opnieuw bosbranden in Californië: tienduizenden mensen geëvacueerd

REUTERS
De Amerikaanse staat Californië is opnieuw opgeschrikt door een grote natuurbrand. Zo'n 27.000 mensen zochten noodgedwongen een veilig heenkomen, meldt de Los Angeles Times. Ook zitten zo'n 260.000 aansluitingen zonder elektriciteit.

Het vuur verwoestte volgens de krant tot dusver ongeveer 150 gebouwen, waaronder een groot appartementencomplex. Ruim 1.000 brandweerlui zijn er ingezet om het vuur te bestrijden. De vlammenzee zou het gemeentehuis van Ventura tot op enkele honderden meters zijn genaderd.

 In Ventura gingen volgens het California Department of Forestry and Fire Protection (Cal Fire) al meer dan 150 gebouwen in vlammen op door de zogenaamde 'Thomas fire'. Daaronder ook zeker één groot appartementsblok en het Vista del Mar Hospital, een instelling voor psychiatrische patiënten. Volgens lokale media worden zowat 3.000 andere gebouwen bedreigd.

Ondertussen heeft de Californische gouverneur Jerry Brown de noodtoestand afgekondigd in Ventura County. Hij belooft om snel noodhulp op gang te krijgen.

Naast de 'Thomas fire' in Ventura, woeden er nog drie andere grote branden. Een brand in Los Angeles County doet al bijna 45 vierkante kilometer in vlammen opgaan en verwoestte al meer dan dertig gebouwen. Bij een andere brand in de county, nabij de stad Santa Clarita, is een gebied van minstens 20 vierkante kilometer in as gelegd en moesten een woonwagenpark en meerdere scholen geëvacueerd worden. Ook in San Bernardino County richten vlammen schade aan. 

Dode bij verkeersongeval

Zeker één persoon kwam tijdens de brand om het leven. Dat gebeurde door een verkeersongeval op een weg die vanwege de calamiteit was gesloten. Natuurbranden hadden in oktober ook al tot chaos geleid in Californië. Toen gingen zeker tienduizend gebouwen in vlammen op. Circa veertig mensen kwamen destijds om het leven.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.