Opnieuw blanke agent vrijgesproken voor dood van zwarte man

Milwaukee County District Attorney John Chisholm kondigt aan dat agent Christopher Manney niet zal vervolgd worden.
AP Milwaukee County District Attorney John Chisholm kondigt aan dat agent Christopher Manney niet zal vervolgd worden.
In de Verenigde Staten is opnieuw een blanke politieagent vrijgesproken voor het doodschieten van een ongewapende zwarte man. Deze keer ging het om een agent uit Milwaukee, in de staat Wisconsin, die in april dit jaar een ongewapende zwarte man veertien kogels door het lijf joeg na een worsteling. De officier van justitie oordeelde dat het ging om zelfverdediging.

Agent Christopher Manney raakte eind april in een gevecht betrokken met Dontre Hamilton, een zwarte psychiatrische patiënt. Tijdens de worsteling slaagde de agent erin veertien keer op de man te schieten, waarna die overleed.

In oktober werd Manney ontslagen. Volgens zijn oversten had hij zich niet aan het protocol gehouden dat geldt voor psychiatrische patiënten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie laat de schietpartij onderzoeken. Dat maakte het departement maandag bekend.

De voorbije weken was er in de VS in verschillende steden aanhoudend protest tegen politiegeweld tegen zwarte burgers en het feit dat de agenten in kwestie telkens werden vrijgesproken van alle blaam.