Opnieuw behandelingscentrum aangevallen in Congo

AP
In het oosten van Congo is afgelopen nacht opnieuw een behandelingscentrum voor ebola aangevallen door rebellen. Een van de rebellen is daarbij om het leven gekomen, melden lokale bronnen. 

"De aanval in Katwa wordt toegeschreven aan Maï-Maï-rebellen. Een van hen kwam om het leven toen politie en leger in de tegenaanval gingen", zegt Sylvain Kanyamanda, burgemeester van Butembo, in de provincie Noord-Kivu. "De veiligheidstroepen konden verhinderen dat de aanvallers de perimeter van 40 meter rond het gebouw doorbraken. Op die manier konden de patiënten en het materiaal beschermd worden.”

In Noord-Kivu heeft de gevreesde virusinfectie sinds de uitbraak in augustus verreweg de meeste slachtoffers gemaakt. Volgens de autoriteiten zijn ongeveer 1.600 mensen besmet geraakt met ebola, meer dan 1.100 van hen zijn overleden, onder wie 34 hulpverleners. Daarnaast zijn 12.000 mensen mogelijk besmet.

De bestrijding van de dodelijke ziekte wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van gewapende milities in het gebied, waaronder de Maï-Maï. Bovendien ontkennen veel bewoners dat er iets aan de hand is en weigeren ze medische behandeling en preventieve maatregelen. 
De Wereldgezondheidsorganisatie hekelde al de “manipulatie” door lokale politici, die de bevolking opzetten tegen de hulpverleners.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.