Opnieuw 500 vluchtelingen gered op Middellandse Zee

Geredde migranten die vandaag aankwamen in Palermo, Sicilië.
EPA Geredde migranten die vandaag aankwamen in Palermo, Sicilië.
Nadat dit weekend ongeveer 4.000 vluchtelingen zijn gered op de Middellandse Zee, stijgt het aantal vluchtelingen dat dit jaar aan de Italiaanse kust is aangekomen tot 50.000. Drie belangrijke regio's in het noorden van het land waarschuwen intussen dat ze weigeren nieuwe vluchtelingen op te vangen.

De Britse marine redde vandaag ongeveer 500 vluchtelingen aan boord van 4 boten die in de problemen waren gekomen voor de kust van Italië, zo maakte het Britse ministerie van Defensie bekend. Gisteren werden al 3.500 vluchtelingen op 15 boten onderschept, ongeveer 70 kilometer van de kust van Libië. De Italiaanse zeewacht zei dat zowel de Italiaanse, Duitse als Ierse marine deelnam aan die operatie, die aanvankelijk werd gecoördineerd door de ngo's MOAS (Migrant Offshore Aid Station) uit Malta en Artsen zonder Grenzen.

Er zijn geen berichten over slachtoffers. Een schip van Italiaanse marine, dat 475 vluchtelingen naar Sicilië bracht, had wel 7 zwangere vrouwen aan boord. Zij moesten bij aankomst naar het ziekenhuis worden gebracht.

Met de migranten die dit weekend gered zijn, loopt het totale aantal vluchtelingen die dit jaar in het land zijn aangekomen, op tot 50.000. Het gaat om een stijging van meer dan 10 procent ten opzichte van de eerste 5 maanden van vorig jaar. In heel 2014 kwamen er 170.000 vluchtelingen toe.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn dit jaar ongeveer 1.770 mannen, vrouwen en kinderen om het leven gekomen of verdwenen bij de oversteek. De Europese Commissie vroeg de lidstaten van de EU om 40.000 asielzoekers uit Syrië en Eritrea op te vangen die in Italië en Griekenland zijn aangekomen, uit solidariteit met Rome en Athene. Maar de regeringen reageerden daarop zeer terughoudend.

De president van de regio Lombardije, Roberto Maroni, zei vandaag alvast dat hij een brief zal schrijven aan de burgemeesters en prefecten uit zijn regio om te vragen geen "illegale immigranten" meer op te vangen. Rome beslist over hun herverdeling. Maroni dreigt ermee om de besturen middelen af te nemen. Giovanni Maroni, de nieuwe president van Ligurië, en Luca Zaia, de rechtse president van Venetië, sloten zich aan bij hun ambtgenoot uit Lombardije.

De president van de regio Lombardije Roberto Maroni
EPA De president van de regio Lombardije Roberto Maroni