Opnieuw 19 burgerdoden bij luchtaanvallen in Afghanistan

Opnieuw zijn er burgerdoden gevallen bij luchtaanvallen door de internationale troepen in het noordoosten van Afghanistan. Volgens een Afghaans parlementslid kwamen in de nacht van zaterdag op zondag 19 burgers om het leven.

De slachtoffers vielen bij een bombardement in het Taqab-district van de provincie Kapisa. Daar werd een luchtaanval ingezet toen grondtroepen onder vuur kwamen te liggen.

Als gevolg van de bommen kwamen 19 mensen in het dorp Kurghal om het leven, onder wie vrouwen en kinderen, aldus het parlementslid. Twaalf burgers zouden gewond zijn geraakt. Volgens een politiebron vielen er 13 doden en meer dan een dozijn gewonden.

Bij de NAVO of de VS was niemand bereikbaar voor commentaar. Het Afghaanse ministerie van Defensie bevestigde wel dat er meer dan 10 rebellen gedood of gewond raakten bij aanvallen in het Taqab-district.

Sinds begin dit jaar zijn er in Afghanistan al minstens 1.000 burgers omgekomen. Hun aantal neemt sterk toe doordat de internationale troepen de luchtaanvallen hebben opgevoerd. Ook België stuurt binnenkort F16's naar het zuiden van Afghanistan om de Isaf-operatie bij te staan. Volgens de Isaf komen echter heel wat burgers om door aanvallen van taliban-rebellen. (belga/jv)