Oplichters doen zich in nepmails voor als het hoofdkantoor en kunnen zo 19 miljoen euro buitmaken

 Pathé baat in Nederland 28 bioscopen uit. De Franse groep Les Cinémas Gaumont Pathé is naast Nederland ook actief in Frankrijk en Zwitserland.
ANP Pathé baat in Nederland 28 bioscopen uit. De Franse groep Les Cinémas Gaumont Pathé is naast Nederland ook actief in Frankrijk en Zwitserland.
De Nederlandse directie van bioscoopketen Pathé is eerder dit jaar slachtoffer geworden van zogenoemde CEO-fraudeurs.  Daarbij doen oplichters zich voor als topbestuurders. Met succes:  de oplichters wisten door een babbeltruc ruim 19 miljoen euro buit te maken,  blijkt uit een vonnis van de Amsterdamse rechtbank dat deze week werd gepubliceerd, zo melden Nederlandse media.

Een fraudeursbende meldde zich op 8 maart bij topvrouw Dertje Meijer en financieel directeur Edwin Slutter via een nepmailadres als bestuurder van het Franse hoofdkantoor Les Cinémas Gaumont Pathé. Uit die naam vroegen de fraudeurs verschillende malen om geld, zogenaamd om de aankoop van een bedrijf in Dubai te financieren. Het geld zou na de deal worden teruggestort.

De twee Nederlandse topmensen uitten naar elkaar hun twijfel over de gang van zaken, maar bleven wel geld overmaken, tot een totaal van 19,2 miljoen euro. Een deel van dat bedrag leenden ze bij het hoofdkantoor in Frankrijk. Daar begonnen alarmbellen te rinkelen.

Op 28 maart bleek vervolgens dat de twee Nederlandse topmensen de dupe waren geworden van de fraude.  Ze werden op non-actief gezet en in april ontslagen. Financieel directeur Slutter werd aangewreven dat hij verschillende waarschuwingssignalen had genegeerd. Hij vocht daarop zijn ontslag aan bij de kantonrechter. Die oordeelde deze week dat de fraude geraffineerd was en dat de financieel directeur tot december moet worden doorbetaald. Volgens de rechter heeft hij wel verwijtbaar gehandeld. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Ze vragen geld maar na de deal gaan ze het terugstorten. Dat wil dus zeggen dat ze dat geld niet echt nodig hebben of moeten afgeven tijdens de deal, want ze kunnen het gewoon teruggeven. Daaraan zie je toch al dat ze eigenlijk geen geld nodig hebben en dat het een scam is.

 • raf stevens

  Zogenaamde topmensen (dus niet de eerste de beste simpelaars) laten zich rollen en gaan op 1 mailtje in om geld te storten. Hoe naiëf kun je zijn om niet eens te checken. Blijkbaar was het toch 'maar geld van het kantoor' en geen privé geld.

 • piet devlieger

  Die 'topmensen' zijn ook wel de twee slimsten van de klas. 19 miljoen euro zomaar in het zand zetten. Of zitten ze ook in het complot ? Dat lijkt me het meest waarschijnlijk want zo dom kan toch geen mens zijn.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Dat zaakje stinkt als de pest. Ik geloof nooit dat een echte "topvrouw" en een bekwame financieel directeur daar zomaar zouden intrappen.

 • LUDWINE Viaene Ludwine

  echte top lui,elkaar rijk maken .zo ken ik er nog !!!