Oplichter wil Belgische toerist pluimen in Rome, maar eindigt met gebroken neus in ziekenhuis

Getty Images
Vijf Belgische toeristen die in Rome op citytrip waren, hebben urenlang op het politiebureau doorgebracht na een vechtpartij met oplichters door wie ze bestolen waren. Tijdens het tumult na een diefstal, mepte een Belg een oplichter een gebroken neus. “We stonden voor de keuze”, zegt hij. “Klappen krijgen of klappen uitdelen.”

Het incident startte vrijdagavond in een bar in de wijk Trastevere. “We waren iets gaan eten”, vertelt Yannick S. (31) uit Schelle, die met vier vrienden op citytrip was in de Italiaanse hoofdstad. “Nadien gingen we nog gezellig een pintje pakken. De gsm van mijn vriend zat in een zakje in zijn hemd, toen hij aan de praat raakte met iemand.” Dat was een 26-jarige Senegalees, die van de drukte gebruik maakte om de gsm te stelen.

Meteen dook een andere man op, 32 jaar, ook van Senegalese afkomst. “Die beweerde dat hij voor 200 euro zou regelen dat mijn vriend zijn gsm terugkreeg”, vervolgt Yannick. “We gingen akkoord, betaalden en kregen effectief de gsm terug.”

Toen de Belgen echter naar een volgend café trokken, zagen ze de twee Senegalezen door wie ze net afgeperst waren, samen over straat wandelen. “We spraken hen aan omdat we ons geld terug wilden. Maar plots daagden nog meer van die mannen op.  We raakten ingesloten en het dreigde uit de hand te lopen. We stonden voor de keuze: klappen krijgen of klappen uitdelen.” 

In deze straat genoten de Belgen van een biertje, toen de gsm van een van hen gestolen werd.
Google Maps In deze straat genoten de Belgen van een biertje, toen de gsm van een van hen gestolen werd.

Knokpartij

Daarop ontstond een knokpartij van jewelste, waarbij de 32-jarige Senegalees een vuistslag in het gezicht kreeg. Carabinieri, de Italiaanse gendarmes, moesten tussenbeide komen om erger te voorkomen. “Ik had zelf ook enkele kneuzingen en blauwe plekken”, aldus Yannick S.

De Senegalese man werd naar het ziekenhuis gebracht. Hij is 25 dagen buiten strijd en heeft een gebroken neus. Hij en zijn kompaan, allebei zonder gekende verblijfplaats, zijn beschuldigd van afpersing. De 26-jarige ook van diefstal. 

Yannick S. (31) ging samen met zijn vrienden vrijwillig mee naar de politie. “Wij hebben daar nog langer gezeten dan de mannen die ons bestolen hadden”, zegt hij. “Tussen 23 uur en 4 uur ’s nachts werden we één voor één verhoord en moesten allerlei documenten invullen. Heel onze avond verpest.”

De 200 euro die ze betaalden voor hun eigen gsm, zijn ze kwijt. “Jammer, maar we zijn al blij dat we die gsm terug hebben. Daar staan persoonlijke spullen op, en foto’s  van de kinderen. Dat wil je niet kwijt.”
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mark De Ruysscher

  Is er ééne serieuze mens die dit verhaal echt gelooft? Uw gsm laten stelen door en senegalees en dan 200 euro geven aan een andere senegalees die komt zeggen dat hij hem zal terugbrengen maar niet doorhebben dat die 2 onder 1 hoedje zouden spelen? En dan zou die senegalees die gsm nog teruggebracht hebben ook(waarop zou die dat in godsnaam doen, hij had die 200 euro al) en dan viel hun frank nog nie? Komaan he mensen, roodkapje is geloofwaardiger dan dit fabeltje.

 • Gaston FOUBERT

  Nee Philippe, die 200 euro zullen ze al wel doorgegeven hebben aan hun handlangers.

 • Ben Strauven

  Top reactie van onze dappere Belgen. Is ook enige dat werkt bij al dat tuig de enige taal die ze begrijpen

 • Marcel Bontinck

  Hoe kan je nu in 2019 je foto's van je GSM kwijt raken?Een duur toestel hebben maar niet kunnen gebruiken en dan nog laten pikken.

 • Philippe Schotte

  Die 200 euro gaat wellicht in de zakken terecht komen van ..... de politie !