Oplichter doet zich voor als acteur en maakt vrouw honderdduizenden euro’s afhandig: “Mijn vertrouwen heeft deuk gekregen”

PN/AFP
Een Britse vrouw is honderdduizenden euro’s armer nadat een oplichter haar er online van wist te overtuigen dat hij de bekende Hollywoodacteur Jason Statham was en haar om geld vroeg. “Mijn vertrouwen in mensen heeft een deuk gekregen”, getuigt de vrouw bij de BBC.

De vrouw uit het noordwesten van Engeland – die anoniem wil blijven – vertelde BBC Radio Manchester dat de oplichter haar online contacteerde toen ze een Facebookpagina bezocht die opgedragen was aan de ster uit The Fast and the Furious, The Transporter en Spy.

Fans

“Ik dacht: ‘O, dat is vriendelijk van hem, hij praat met zijn fans’. Ik was misschien een beetje ‘star-struck’, geen idee”, vertelt ze. De oplichter overtuigde haar ervan een versleutelde WhatsApp-dienst te gebruiken en stuurde haar honderden berichten over een periode van enkele maanden.


De vrouw – die net haar moeder en haar verloofde verloren was – zei dat ze het gevoel had dat ze een band met de acteur vormde. “Maar achteraf bekeken denk ik dat het een slecht moment was”, klinkt het. “Ik was heel kwetsbaar, na de dood van twee mensen die ik heel graag zag. Ik ben best een sterke vrouw, maar soms word je door iets geraakt en ben je even niet op je hoede.” (lees hieronder verder)

Jason Statham en Melissa McCarthy in Spy uit 2014.
VTM Jason Statham en Melissa McCarthy in Spy uit 2014.

De oplichter vertelde haar dat hij van haar hield en vroeg haar uiteindelijk hem financieel te helpen. Hij beweerde dat hij wat geldproblemen had omdat een betaling voor een filmrol uitbleef. “Wil je van me houden en de speciale vrouw aan mijn zijde zijn voor de rest van je leven, lieverd?”, klonk het in een reeks berichtjes. “Je moet dit echt voor me doen, lieverd, want ik vertrouw niemand anders dan jou met mijn geld. Western Union. Je zal op de officiële website komen en daar kan je een rekening openen, schat. Stuur gewoon 20.000 pond (23.000 euro, red.) vanavond en morgen. Baby, waar ben je, ik mis je. Zeg iets tegen me, baby. Baby, waar ben je?”

De vrouw deed een aantal overschrijvingen, voor een bedrag van “honderdduizenden euro’s”. Om hoeveel het exact ging, wil ze niet zeggen. “Maar het was een aanzienlijk bedrag”, klinkt het.

Onraad

Uiteindelijk rook ze onraad en contacteerde ze de politie van Manchester. “Deze vrouw was het slachtoffer van iemand die haar oplichtte op een moment in haar leven dat ze heel kwetsbaar was”, klinkt het daar. “Als je de onophoudelijke stroom van berichtjes ziet die hij haar stuurde, hoe hij haar het hof maakte en van haar profiteerde: het had een ongelofelijke impact.” (lees hieronder verder)

AFP

Zelf zegt de vrouw dat haar vertrouwen in mensen een deuk heeft gekregen en dat ze nu minder snel iemand vertrouwt. “Deze persoon had gewoon geen gevoelens”, zucht ze.

Hoe ongelofelijk het verhaal ook klinkt, de vrouw is geen uitzondering. De politie van Manchester zegt dat ze ongeveer duizend klachten krijgt van fraude per maand. “En dat is nog maar het topje van de ijsberg”, klinkt het. “We vermoeden dat maar 5 tot 10 procent van de slachtoffers een aangifte doet. Het is een echte epidemie.”

Belgische cijfers

Bij de Belgische FOD Economie komen elke maand zo’n 118 meldingen binnen van zogenaamde ‘vriendschapsfraude’, zo bleek uit cijfers eerder dit jaar. De fraudeurs proberen via het internet eerst het vertrouwen te winnen van goedgelovige mensen en hen dan geld afhandig te maken. Vorig jaar maakten oplichters op die manier in totaal zo’n 5,4 miljoen euro buit in ons land. Ook hier gaat het natuurlijk alleen over de slachtoffers die effectief een aangifte doen.

In de oplichtingszaak rond Jason Statham werd uiteindelijk niemand aangehouden. De politie vermoedt dat de dader vanuit het buitenland opereerde. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maria Arens

  Ik begreep het ook niet, tot het mij ook overkwam. Mensen zijn immens kwetsbaar als ze in diep verdriet zitten, dankzij de fantastische ondersteuning van onze maatschappij. Neem nota ; het gebeurt steeds over MAANDEN.... Het zijn gewiekste oplichters, professionals, en ze gaan door en door en worden stinkend rijk, want ze stelen niet en volgens het gerecht moet je zo goedgelovig niet zijn ook al had je het onmenselijk moeilijk.... Dus wil je rijk worden, je weet nu HOE.

 • Nick Huyretles

  Amai! Hoe kan iemand zo goedgelovig zijn?! Jammer genoeg zal ze niet de énige zijn.

 • Natacha Verpoort

  hoe dom kan je zijn! idem met alle fake emails! gewoon vuilbak in!

 • Willy De Gieter

  De politie vermoedt... hier is het ook zo. Ze stelen iets bij je, je gaat ermee naar de politie, die maakt een pv, laten dat vier maand liggen alvorens het naar het parket te sturen en het parket seponeert en stuurt je een brief om te zeggen dat ze alle mogelijke opsporingsdaden hebben gesteld en niks hebben gevonden. Terwijl ze enkel naar coyote moesten mailen om de dader te vinden. Parket van Oudenaarde anno 2019.

 • Willy Slegers

  Dom, dommer, domst..................