Oplichten van Weense gepensioneerden levert trio 2,5 miljoen euro op

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
Drie oplichters die zich voordeden als politieagenten zijn erin geslaagd gepensioneerde inwoners van Wenen te overtuigen hen in totaal 2,5 miljoen euro aan spaargeld te overhandigen. Dat zegt de politie van de Oostenrijkse hoofdstad vandaag.

Over heel Europa wordt deze vorm van oplichting al langer gebruikt, maar dit trio, twee Serviërs en een Turk, lijkt onafhankelijk van andere verdachten gewerkt te hebben. Sinds maanden wordt er ook elders in Europa naar dergelijke feiten onderzoek gevoerd.

Sinds november bellen de drie mannen oudere mensen op. Ze leggen hen uit dat ze speurders zijn bij de gerechtelijke politie die inbraken onderzoeken. Om hun verhaal geloofwaardigheid te geven manipuleerden ze telefoonverbindingen waardoor het lijkt alsof ze met het Oostenrijkse noodnummer 133 belden.

Aan de telefoon kregen de slachtoffers te horen dat hun spaargeld bij de politie in veiliger handen zou zijn. Meteen daarna belde een medeplichtige, met een vervalste politiebadge, aan om het geld aan te nemen.
De drie werden al in maart opgepakt - de twee Serviërs werden op heterdaad betrapt. Een van hen bekende al, de andere Serviër en de Turk weigeren hun betrokkenheid toe te geven.

De politie kon het trio in verband brengen met minstens 38 gevallen van oplichting, maar vreest dat er nog veel meer gevallen zijn.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Soraja Salluyts

    As men slim is belde de echte politie en vraagde na of die daar werken da doe ik ook als ik die niet ken pas geven of aftrappen punt uit hier heb ik dat al paar keer gedaan omdat ik niks of niemand vertrouw. En moet zeggen ze werken wel mee als je de echte belt voor hun neus

  • Jan Lemmens

    Zouden dat de vrienden van Merkel zijn? Waarschijnlijk wel, vandaar dat ze zich de laatste tijd niet meer zo goed voelt.

  • Jean-Pierre Vercruysse

    Spaar of ander geld geeft ik nooit weg. Een bankrekening van een erkende serieuze Bank is veel veiliger!!