Ophef rond mogelijk illegale financiering van campagne nieuwe brexitpartij Nigel Farage

Farage krijgt kiescommissie over de vloer

Het Britse Europarlementslid Nigel Farage krijgt morgen bezoek van de Britse kiescommissie. Zijn nieuwe ‘Brexit Party’, waarmee hij donderdag deelneemt aan de Europese verkiezingen, maakte zich mogelijk schuldig aan illegale campagnefinanciering. 

De voormalige Britse premier Gordon Brown nam afgelopen weekend tijdens een toespraak in Glasgow de campagnefinanciering van de Brexit Party op de korrel. Volgens de voormalige Labour-premier hebben Farage en co "buitenlandse en niet-traceerbare donaties" ontvangen via het online betalingsportaal PayPal. 

Banden met Rusland

Politieke giften onder de 500 pond moeten in Groot-Brittannië niet worden aangegeven, maar de partij zou ook hogere bedragen van anonieme weldoeners hebben ontvangen. Alle giften hoger dan 500 pond, mogen trouwens enkel uit het Verenigd Koninkrijk komen. Daarnaast zou Farage ook geld hebben gekregen van Arron Banks, een bekende eurosceptische zakenman die Farage al financieel steunde tijdens zijn brexit-campagne in 2016 en volgens Brown banden met Rusland heeft.

De Britse kiescommissie kreeg lucht van die geruchten, en brengt de kantoren van de Brexit Party morgen een bezoek. De commissie wil nagaan of de wet inderdaad is overtreden, kondigt ze vandaag aan. 

“Smerige beschuldiging”

Nigel Farage zelf reageerde al misnoegd. Een "absoluut smerige beschuldiging", zegt hij over de uitspraken van Brown. "En dit van een man die deel uitmaakt van een partij die grote campagnedonoren benoemde in het House of Lords. Hoe durft hij?" 

Volgens Farage komt het campagnegeld van zijn nieuwe partij voornamelijk van kleine donoren: 110.000 sympathisanten doneerden de 25 pond aan lidgeld om een geregistreerde supporter van de partij te worden, meent hij. "Dit ruikt naar jaloezie, omdat de andere partijen dit niet kunnen.”

Nigel Farage en zijn Brexit Party hebben de wind in de zeilen in de meest recente peilingen. De anti-EU-partij van de voormalige UKIP-leider lijkt veel misnoegde kiezers af te snoepen van de Conservatieven van premier Theresa May en van oppositiepartij Labour. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VANGOSSUM

  Mocht hij zuiver op de graat zijn, en zijn rekeningen transparant laat hij de controles toe. Is hij een "Trump " , en kloppen de geruchten, zal hij heel hard de anderen beschuldigen.... wat nu ook gebeurt.

 • chris delanghe

  De laatste stuiptrekkingen van een imperium die zelf alle poten van onder de stoelen gezaagd hebben en zich nu moeten verlagen tot dergelijke laagbijdegrondse trukken en middelen om hun eigen biotoop toch maar zolang mogelijk in leven te houden? Heel waarschijnlijk wel. Drek komt altijd bovendrijven , nu zal dat niet anders zijn....

 • guido Bervoets

  Als de partij van Farage onschuldig is aan de beschuldigingen en recht in hun schoenen staan hebben ze toch niks te vrezen.

 • Carla Van Geel

  Poetin of Trump? Het fake news is het duivelse begin van het einde. Zien die Britten dan echt niet dat Nigel en Boris met hun bedrieglijke maskers op al miljoenen heeft gekost en Nigel zei zelfs een tijdje geleden dat hij blut was. Assange bij zijn arrestatie riep de Britten toch ook op om zich niet te laten doen door.... Trump.

 • De Korte Johan

  Ben benieuwd.