Ophef om slush puppies voor cipiers in Nieuw-Zeeland

In iedere Nieuw-Zeelandse gevangenis hebben personeelsleden keuze uit meerdere smaken.
In iedere Nieuw-Zeelandse gevangenis hebben personeelsleden keuze uit meerdere smaken.
In Nieuw-Zeeland is ophef ontstaan over de aanschaf van slush puppie-machines voor het personeel in gevangenissen. De machines kostten de Nieuw-Zeelandse overheid een miljoen dollar (ruim 600.000 euro) en moeten cipiers verkoeling bieden tijdens de hete zomer.  

De National Party, de grootste oppositiepartij van het land, vindt de aankoop van de 193 machines om het ijskoude drankje te maken een onverantwoorde verspilling van belastinggeld. “Dit soort uitgaven laat zien dat belastingverhogingen helemaal nergens voor nodig zijn, aangezien de overheid nu al niet weet hoe ze hun geld moeten uitgeven’’, zegt partijleider Simon Bridges in een persverklaring. Verantwoordelijke minister Kelvin Davis trekt zich niets aan van de commentaren van de oppositie. “Het personeel moet zijn werk kunnen doen terwijl het 30 graden is met zes kilogram zware bepakking op hun lichaam’’, zegt hij in het radioprogramma The Weekend Collective.

Reden om de machines te kopen was de hete zomer van 2017. De hitte zorgde ervoor dat het personeel het werk niet goed kon uitvoeren. Dankzij de slush puppies, een zomer later, had het personeel in 2018 minder last van de hitte. Daarnaast zouden de machines ruzie tussen gevangenen voorkomen. Gevangenen hebben echter geen toegang tot de machines. 

Het personeel moet zijn werk kunnen doen terwijl het 30 graden is met 6 kilo zware bepakking op hun lichaam

Minister Kelvin Davis

De National Party wijst erop dat er ondanks de hittegolf in 2017 geen grote incidenten te melden waren in de Nieuw-Zeelandse gevangenissen toen de cipiers het nog moesten doen met flesjes water en natte doekjes. De Nieuw-Zeelandse overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor de gevangenissen citeert onderzoek waarin staat dat het drinken van slush puppies verfrissender is dan het drinken van water. Hierdoor zou het personeel beter kunnen werken in de hitte. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • piet devlieger

    Wat is 600.000 euro nu voor een land als New Zealand ? Mogen die mensen nu echt geen beetje comfort hebben op hun werk ? Welke zielige losers klagen daarover ?

  • Anita Billen

    Zeer goed idee voor deze mensen. Gevangenen niet, die worden te veel in de watte gelegd.

  • ivan DEJONGHE

    vind het een goed idee of moest het weer voor de gevangenen hun luxen , zijn eindelijk eens mensen die denken aan de cipiers in plaats van omgekeerd