Ophef in Nederland over horrorposter met Emile Roemer (SP)

UNKNOWN
Het Nederlandse tijdschrift Quote publiceert deze week een trucagefoto van SP-politcus Emile Roemer met een kettingzaag en heel veel bloed aan zijn handen . Een 'dikke knipoog' naar het beleid van de SP, claimt de hoofdredactie. Maar critici vinden de foto 'over de top en ordinair'.

De foto is een verwijzing naar de poster voor The Texas Chain Saw Massacre, een Amerikaanse horrorfilm waarin veel slachtoffers vallen door een man met een kettingzaag. Roemer leidt momenteel met zijn socialistische SP in de peilingen  in de aanloop naar de verkiezingen van volgende maand.

Roemer wil flink de kettingzaag zetten in ondernemers en meerverdieners. Dat willen we door deze ludieke raamposter en het artikel laten zien,' vertelt Quote-hoofdredacteur Mirjam van den Broeke.

'Ik vind de foto niet zo choquerend. Als u er anders over denkt, dan hebben we in ieder geval ons doel bereikt: flink de noodklok luiden.' De SP heeft geen behoefte aan een reactie op de publicatie.

Harry Mens, een vriend van de vermoorde Fortuyn, vindt de publicatie van Quote 'onverstandig'. 'Of het nu vanuit links, rechts of het midden komt, dit is een beetje ordinair. Maar laten we ook niet overdrijven: Pim werd voor een miljoenenpubliek bespot, Quote heeft hooguit enkele tienduizenden lezers.'

Opmerkelijk is trouwens dat sinds begin dit jaar Jort Kelder,  onder meer bekend als tafelheer bij De Wereld Draait Door, weer terug is bij het zakenblad, dit keer als adviseur en columnist. Kelder is al jaren een heel goede vriend van VVD-leider en ontslagnemend premier Mark Rutte. 'Maar mijn vriendschap met Mark heeft hier niets mee te maken,' zegt Jort Kelder.

'Dat zou ik heel goedkoop vinden. Ik heb juist geschreven dat Rutte en Roemer samen in één kabinet moeten. Om een einde te maken aan al het gerommel. Ik vond die kettingzaag op de foto een beetje hmmm. Geef die man dan een hamer en sikkel in handen! Maar het is allemaal pesterij.'

De woordvoerder van VVD-leider Rutte laat weten 'niets te vinden' van de bloederige Quote-foto. 'We leven in een vrij land, dus waarom zouden wij ons hiervan distantiëren?' aldus de zegsman.

UNKNOWN