Ophef in Duitsland: vijf regeringsleden in vier vliegtuigen naar oostkust VS

Duitse journalisten gaan aan boord van de Airbus A340 van de luchtmacht die naar New York vertrok met bondskanselier Merkel en minister van Economische Samenwerking en Ontwikkeling Gerd Müller.
EPA Duitse journalisten gaan aan boord van de Airbus A340 van de luchtmacht die naar New York vertrok met bondskanselier Merkel en minister van Economische Samenwerking en Ontwikkeling Gerd Müller.
Ecologisch onzinnig en verspilling van belastinggeld. Duitse politici en media hebben geen goed woord over voor het reisgedrag van bondskanselier Merkel en een paar van haar ministers. Enkele dagen na de goedkeuring van het Klimaatpakket vliegen ze doodleuk in drie toestellen van de luchtmacht naar de Amerikaanse oostkust. Alleen de minister van Milieu, die al in New York is, nam een lijnvlucht.

Reden voor vliegschaamte, vraagt de Rheinische Post (RP) zich hardop af. De krant meldt dat vijf Duitse regeringsleden komende week aan de oostkust van de Verenigde Staten verblijven, maar niet samen vliegen. Bondskanselier Angela Merkel vertrok gisteren met de minister van Economische Samenwerking en Ontwikkeling Gerd Müller in een luchtmachttoestel naar New York voor de VN-Klimaattop die vandaag begint. Daarna neemt ze deel aan de Algemene Vergadering van de VN. 

Een ander, kleiner toestel van de Duitse luchtmacht vertrok ook gisteren met Defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer en haar delegatie naar Washington. De op 17 juli aangetreden bewindsvrouw ontmoet er voor het eerst haar Amerikaanse collega Mark Esper. Morgen brengt weer een ander luchtmachttoestel de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) naar New York. Hij neemt tot vrijdag deel aan de Algemene Vergadering van de VN en vervangt Merkel die eerder terugvliegt.  

Milieu-minister Svenja Schulze vloog al voor haar collega's met een lijnvlucht naar New York, volgens haar ministerie vanwege afspraken de afgelopen dagen. “We hebben veel afspraken en reizen op verschillende tijdstippen”, reageerde de SPD-politica vanuit New York tegenover de Rheinische Post. “Ik wil niet betrokken worden bij reisplanning. We proberen zoveel mogelijk samen te reizen maar het is belangrijk dat Duitsland hier aanwezig is, dat we kunnen meepraten en deelnemen aan discussies. Je kunt nu eenmaal niet alles virtueel doen.”

Niet meevliegen

Wat de vlucht van de minister van Defensie en haar delegatie betreft: ze zouden oorspronkelijk meevliegen met de bondskanselier en minister van Economische Samenwerking en Ontwikkeling, maar die moeten eerst worden afgezet in New York. Dat is geen optie voor ‘AKK’ zoals Annegret Kramp-Karrenbauer in de volksmond wordt genoemd, want vanavond vliegt ze vanuit Washington alweer terug naar Duitsland. De retourtickets voor de lijnvlucht waren al besteld, schrijft de RP. 

Maar volgens Bild am Sonntag liet de kanselarij van Frau Merkel het ministerie van Defensie weten dat het meevliegen van de minister en haar delegatie niet gewenst  was. “Tijdens de voorbereiding van deze reis hebben we er alles aan gedaan om de vliegtuigen zo optimaal mogelijk te gebruiken.”

Een woordvoerster van de Duitse regering reageerde kort met: “Verschillende delegatiereizen worden onafhankelijk gepland.”

Volgens het Duitse persbureau DPA had Merkels kanselarij het ministerie van Defensie geïnstrueerd om de toch al kleine delegatie van minister Kramp-Karrenbauer ‘aanzienlijk’ in te krimpen. Desondanks werden de vlucht en het bezoek opnieuw gepland. 

Groenen

Woordvoerder Tobias Lindner van de Duitse Groenen verklaarde tegenover het weekblad Der Spiegel de aparte vluchten “dat de afzonderlijke vluchten niet alleen ecologisch onzinnig zijn maar ook een verspilling van belastinggeld”.

De Duitse regering keurde vrijdag het Klimaatpakket goed. Onderdeel daarvan is verhoging van de vliegbelasting voor vluchten vanaf Duitse luchthavens met ingang van 1 januari 2020.  
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Dupont

  Logisch dat ze afzonderlijk vliegen! Veiligheidsredenen.

 • chris delanghe

  Men kan het haast niet decadenter bedenken. Hypocrieten die na het klimaatpakt gewoon zeggen: de pot op ermee. Maar die hebben wel de pretentie om anderen de wetten te stellen. Achterlijke idioten. Het klimaat zal wel betaald worden door de belastingsbetalers. Zij trekken zich daar niks van aan. Integendeel. Ze hadden beter in hun luie (minister)zetel blijven liggen. Dat zou nog iets hebben bijgedragen.

 • willem merken

  Beste Carl Parker. De samenkomst van de overvangbaren (zoals u ze noemt) is op 1.80m onder het maaiveld van het kerkhof. De anderen kunnen we altijd wegstemmen.

 • Karel Valgaern

  De amerikaanse president en vice-president mogen ook niet samen in een vliegtuig. Ne zoals koningin Elisabeth en prins Charles of prins Harry. En zo zijn er nog tal van voorbeelden. Top van grote bedrijven idem.

 • Marleen Sauvillers

  Klimaat maatregelen zijn er voor de gewone man .De kosten ook.Het is nog nooit ander geweest. Alleen wisten wij dat vroeger allemaal niet.