Ophef in Duitsland over voorstel om Engels op basisschool te vervangen door Turks

Foto ter illustratie.
Jan Ruland van den Brink Foto ter illustratie.
Heftige debatten over de grens: moeten Duitse basisschoolleerlingen in de toekomst Turkse, Russische of Poolse in plaats van Engelse les krijgen? De voorzitter van de integratie-adviesraad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen vindt dat een goed idee. Politici reageren afwijzend.

“Ik ben ervoor om Engelse les op de basisschool helemaal af te schaffen”, zei Tayfun Keltek, tevens politicus namens de SPD, deze week in de Kölner Stadt-Anzeiger. Keltek pleit ervoor om kinderen op de basisschool bekend te maken met de moedertaal van hun klasgenoten. Een derde van de kinderen in Noordrijn-Westfalen heeft een migratieachtergrond. “Ze spreken bijvoorbeeld Turks, Russisch of Pools”, aldus Keltek. “Voor de Duitse kinderen zou het makkelijker zijn als ze die talen ook leren. Welke zin heeft het om zevenjarige kinderen Engels bij te brengen, als ze die taal alleen van televisie kennen?”

Ook kinderen met een migratieachtergrond zouden volgens de voorzitter van de Landesintegrationsrat voordeel hebben bij de wijziging, omdat ze niet nog een derde taal erbij hoeven te leren. “Zo kunnen ze hun kennis van het Duits en hun moedertaal verdiepen.”

‘Voorstel schiet doel voorbij’

Yvonne Gebauer (FDP), minister van Onderwijs in de Duitse deelstaat, wil niets weten van het voorstel van Keltek. “Engels is en blijft de belangrijkste vreemde taal, die wereldwijde communicatie mogelijk maakt”. zei ze in een reactie tegenover de Rheinische Post. Het voorstel van de voorzitter van de integratie-adviesraad “schiet zijn doel voorbij”, vindt de minister. 

Het heftige debat dat Keltek met zijn uitspraken ontketende, richt zich vooral op de Turkse taal. De ruim 500.000 Turken vormen de grootste minderheidsgroep in Noordrijn-Westfalen (op 18 miljoen inwoners). CDU-Bondsdaglid Elisabeth Motschman, woordvoerder cultuur en media, zei tegenover Bild dat Engels voorrang op Turks moet krijgen omdat het een wereldtaal is. “Het voorstel om Engels door Turks te vervangen wijs ik gedecideerd af.”

Bild voert ook nog een onderwijsexpert op, die de uitspraken van Keltek een ‘gevaarlijke en domme provocatie’ noemt. “Het voert tot een volledige zinloze ophef, voedt angsten in de bevolking en speelt daarmee mensen in de kaart, die met die angsten politiek bedrijven.”

De deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen is overigens van plan om Engelse les in de eerste twee basisschooljaren uit het lespakket te verwijderen, om plaats te maken voor schrijven en rekenen.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van den Bulck

  Zo maf als 'n kruk !

 • Johan LAUNDERS

  maar als die Turken, Russen en Polen ook Engels leren... wat is dan het probleem. Eenmaal wat ouder en computer-geïnteresseerd is dat in het Engels. Ik zie die gasten dan ineens alles in het Engels moeten kunnen. En bij een jobaanbieding is het niet ken je Pools of Russisch, maar Engels.

 • raf janssens

  Hoe dom kan je zijn. Hoe ver geraak je wereldwijd of in het beroepsleven met Turks? Je veroordeelt die kinderen tot een levenslange isolatie, slechtbetaalde jobs en integratie zal er ook niet beter op worden

 • Bernd Vaes

  Zeer aanvaardbare idee daar in NRW. Die kinderen hebben veel meer aan de taal van hun klasgenootjes, dan aan het Engels. Engels probeert reeds genoeg te domineren. Gelukkig is het Engels nog geen deel van het Duits geworden, zoals in Vlaanderen het Engels zonaal ten onrechte onderdeel van de Vlaamse taal is.

 • benny vandersanden

  Slaat inderdaad nergens op. Duits om te integreren en Engels om bij te blijven in een geglobaliseerde wereld. Turks of Russisch komt daar in de verste verte niet bij kijken