Ophef in de VS over schokkende beelden van mesaanval in gevangenis

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het zijn schokkende beelden die vrijgegeven werden van een incident in de gevangenis in Lucasville, Ohio. Vier gevangenen geboeid aan handen en voeten en vastgemaakt aan de tafel worden aangevallen door een andere gevangene met een mes. De vier gevangenen zitten als ratten in een val en kunnen zich niet verdedigen.

De 28-jarige Shamieke Pugh was één van de gevangenen die aangevallen werd en getuigt nu voor het eerst over het incident. “Ik dacht dit kan toch niet echt aan het gebeuren zijn?”. Wat het motief van de aanval was, is niet duidelijk. Er zou geen bewijs zijn van een racistisch motief. De aanvaller zou nadien wel verklaard hebben “dat hij gewoon iemand wou vermoorden”.

Niet vervolgen want “zit toch al levenslang vast”

Het incident uit 2017 roept nog altijd veel vragen op over hoe de mesaanval kon gebeuren in één van de best beveiligde gevangenissen van Ohio. De aanvaller was Greg Reinke, een man van 38. Hij verstopte twee zelfgemaakte messen waarvan hij één gebruikte voor de aanval. Uit een rapport blijkt dat hij zichzelf losmaakte uit de handboeien om de andere gevangenen te kunnen aanvallen. De volgende dag weigerde de openbaar aanklager om Reinke te vervolgen, met het argument dat hij al een levenslange gevangenisstraf uitzit. Reinke werd veroordeeld voor moord in 2004.

Tweede mesaanval

Acht maanden na het incident, op 20 februari 2018, valt Reinke samen met een andere gevangene opnieuw iemand aan met een mes. Dit keer had hij het gemunt op een bewaker van de ziekenboeg. De bewaker kreeg 32 messteken met verschillende inwendige verwondingen tot gevolg. De man is nog altijd niet terug aan het werk.

Niet meer geboeid aan tafel

De nieuw verkozen openbaar aanklager, Shane Tieman, veranderde van koers en klaagt Reinke in oktober wel aan voor beide gevangenisaanvallen. Reinke zei dat hij onschuldig was.

De gevangenis in Lucasville is na het incident wel gestopt met het vastmaken van gevangenen aan tafel. In april werd er ook een akkoord bereikt over extra veiligheidsmaatregelen voor het verplaatsen van gevaarlijke gevangenen.

Greg Reinke is nu ondergebracht in de Supermax gevangenis in Youngstown, de strengst beveiligde soort gevangenis in de Verenigde Staten.

Mesaanval in gevangenis in Ohio.
rv Mesaanval in gevangenis in Ohio.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sophie DeWolf

  Bewakers komen ook gewoon rustig aangekuierd alsof ze alle tijd van de wereld hebben. Vraag me af of ze ook zo traag zouden reageren als er blanke gevangenen werden aangevallen

 • Uzamaki Akatsuki

  Die cipiers nemen inderdaad hun tijd , rustig aan jongens.

 • Peter Buyck

  Hoe lang heeft de aanval geduurd en hoe lang zijn de gangen ginds? Laat staat dat er overal sassen zijn die individueel open en dicht moeten.

 • David van Aelst

  Ik wil nog geloven dat de dader geen realistisch motief had. Maar het niet opdagen van de bewakers tot na het incident voelt echter wel zo aan...

 • george aper

  Ongehoord! Die mens verdient een eerlijke kans!