Opgraving dictator Franco voorlopig geblokkeerd

De stoffelijke resten van de voormalige Spaanse dictator Francisco Franco liggen in Valle de los Caídos.
AP De stoffelijke resten van de voormalige Spaanse dictator Francisco Franco liggen in Valle de los Caídos.
Een administratieve rechter heeft de voorgenomen opgraving van de voormalige Spaanse dictator Francisco Franco (1892-1975) geblokkeerd. Rechter José Yusty Basterrache heeft twijfels over de wettigheid van een gemeentelijke vergunning voor de opgraving en over de veiligheid van de uitvoerders, meldden Spaanse media.

Franco's stoffelijke resten liggen in een monumentale in de rotsen uitgehouwen kerk, 43 kilometer ten noordwesten van Madrid. Het complex heet Valle de los Caídos. Links Spanje vindt dat het een praalgraf is dat Franco niet verdient. Zijn stoffelijke resten zouden op een bescheiden plaats moeten worden herbegraven. Vorig jaar heeft de sociaaldemocratische regering van premier Pedro Sánchez daartoe besloten.

De conservatieve rooms-katholieke Franco liet de kerk bouwen als monument voor alle gevallenen uit de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Er liggen circa 34.000 omgekomen strijders uit de burgeroorlog begraven onder wie ook republikeinse tegenstanders van Franco. Het monument is echter omstreden onder meer omdat een deel van de werkkrachten die het in de jaren 1941-1959 bouwden, politiek gevangenen was.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.