Opgesloten co-voorzitter Demirtas van pro-Koerdische oppositiepartij HDP in hongerstaking

HDP-voorzitter Selahattin Demirtas
AFP HDP-voorzitter Selahattin Demirtas
Meer dan vier maanden na zijn arrestatie begint de co-voorzitter van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP, Selahattin Demirtas, uit protest tegen de detentievoorwaarden een hongerstaking. Vanaf vrijdag zal hij, en de eveneens in de gevangenis van de West-Turkse stad zittende Edirne, opgesloten HDP-afgevaardigde Abdullah Zeydan alle voedsel weigeren. Dat meldt HDP in een communiqué.

De HDP, de op twee na grootste partij in het parlement, zag duizenden van haar leden en leden van een regionaal partijfiliaal in Turkije gearresteerd worden. Het protest is gericht tegen "illegale en onmenselijke praktijken" tegen andere gevangenen en het weigeren van elke bereidheid tot dialoog door de gevangenisdirectie. Zo wordt niets ondernomen om tegemoet te komen aan gevangenen die al dagen in hongerstaking zijn. (Lees hieronder meer over de terreurbeschuldigingen)

Opgesloten
Volgens het webportaal Bianet zijn tientallen, op beschuldiging van terreur veroordeelde gevangenen, al weken tijdelijk of volledig in hongerstaking. Demirtas, co-voorzitster Figen Yüksekdag en elf andere HDP-parlementsleden werden in november op beschuldiging van terreur opgepakt en opgesloten.

Yüksekdag is in februari na een omstreden gerechtelijk vonnis haar mandaat als afgevaardigde in het parlement van Ankara kwijtgespeeld. Begin maart nam een rechtbank bovendien haar statuut van partijleidster af. Ondanks haar praktijken blijft de HDP Yüksekdag echter als co-voorzitster beschouwen.