Opgesloten Catalaanse separatisten komen mogelijk gedeeltelijk vrij

Archiefbeeld van Catalaanse betogers.
afp Archiefbeeld van Catalaanse betogers.
De gevangenisadministratie in Catalonië heeft gisteren voorgesteld een regime van gedeeltelijke vrijlating toe te kennen aan de negen opgesloten leiders van de separatistische beweging. Zij kregen lange gevangenisstraffen voor de poging, in 2017, om Catalonië af te scheuren van de rest van Spanje. 

Het Catalaanse ministerie van Justitie moet het voorstel nog goedkeuren, maar naar verwachting is dit slechts een formaliteit. Tegen de beslissing van de regio is echter nog beroep mogelijk bij een gewone rechtbank. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft in dat geval het allerlaatste woord, en dat is de Catalaanse zaak niet genegen. 

Onafhankelijkheidsreferendum 

Het Hooggerechtshof heeft in oktober 2019 zeven separatistische parlementsleden en twee leiders van separatistische bewegingen veroordeeld tot celstraffen van negen tot dertien jaar, voor hun rol in de organisatie van een onafhankelijkheidsreferendum en het uitroepen van de onafhankelijkheid die daarop volgde.

Alle betrokkenen zitten al meer dan twee jaar opgesloten, sommigen al bijna drie jaar. Ze mochten intussen wel al enkele keren de gevangenis verlaten. Het regime dat de gevangenisadministratie nu voorstelt, houdt in dat ze van maandag tot en met vrijdag de gevangenis kunnen verlaten, maar wel nog moeten komen slapen in de gevangenis. Het weekend kunnen ze thuis doorbrengen.
Onder de betrokkenen is onder meer Oriol Junqueras, de vroegere regionale vicepremier, die de zwaarste straf kreeg.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • William Van Aelst

    Hadden zelfs nooit opgesloten mogen worden. Het feit dat Europa dit toegelaten heeft zal voor altijd een blaam blijven!