Opgesloten Catalaanse onafhankelijkheidsleiders gaan in hongerstaking

De twee Catalaanse onafhankelijkheidsleiders Jordi Sànchez (l.) en Jordi Turull (r.) zijn in hongerstaking gegaan.
AP/AFP De twee Catalaanse onafhankelijkheidsleiders Jordi Sànchez (l.) en Jordi Turull (r.) zijn in hongerstaking gegaan.
De twee Catalaanse onafhankelijkheidsleiders Jordi Sànchez en Jordi Turull, die in opsluiting wachten op hun proces, zijn vandaag in hongerstaking gegaan. Dat heeft hun advocaat gemeld. Met de actie willen ze de Catalanen "bewustmaken" van hun lot. In een verklaring die beide mannen gezamenlijk opstelden, beschuldigen ze het Spaanse grondwettelijk hof ervan dat ze het indienen van een beroep tegen hun opsluiting bij Europees Hof voor de Rechten van de Mens hebben verhinderd.

Jordi Sànchez is de gewezen voorzitter van de onafhankelijksheidsbeweging ANC, terwijl Jordi Turull lid was van de Catalaanse regering onder oud-minister-president Carles Puigdemont. Ze zitten samen met nog vijf andere voormalige Catalaanse leiders vast in een gevangenis in Lledoners, op ongeveer 70 kilometer ten noorden van Barcelona.

Verwacht wordt dat hun proces begin 2019 in Madrid zal worden gehouden. In totaal staan dan achttien separatistische leiders terecht voor hun rol in de poging om in oktober 2017 Catalonië onafhankelijk te verklaren. Acht van hen zitten al 8 tot 13 maanden in de cel. Het parket eist tegen hen zware celstraffen van 7 tot 25 jaar.

De huidige minister-president van Catalonië, Quim Torra, drukte in een reactie al zijn solidariteit uit met de twee hongerstakers. Hij veroordeelt "een totale schending van de mensenrechten" en stelt dat "de strafwet wordt gebruikt om wraak uit te oefenen". De centrale regering in Madrid herhaalt dat de separatisten een eerlijk proces krijgen.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefan Ducam

  Veel sterkte aan deze politieke gevangenen. Het is schandalig wat Spanje met jullie doet.

 • rob jamers

  Dat die lafaard terug naar Spanje gaat en het daar gaat uitleggen. Schandalig dat de Vlaamse regering criminelen ontvangt! België het paradijs der criminelen dat zelfs nu regeringen ze openlijk uitnodigen.

 • JAN krommentak

  En ons democratisch Europa zwijgt in alle talen ! Spanje een democratisch land zolang je maar doet wat ze je zeggen .

 • Christine Laevers

  Voor mij een van de vele redenen om anti-Europees te stemmen. Zit Madrid nog in de 18de eeuw?

 • rob jamers

  Het word tijd dat ze die Puigdemont terug sturen naar Spanje.Het is gemakkelijk de onschuldige dikke nek uit te hangen hier en zijn collega's ginder in de gevangenis laten zweten ! Nog iets dat NVA en BDW verkeerd beslist hebben !