Opgepast: nepagenten overvallen toeristen op Franse snelwegen

screenshot
Wie met de auto naar het zuiden van Frankrijk reist, moet oppassen voor nepagenten die nietsvermoedende toeristen overvallen. Dat meldt de Franse politie. Sommigen rijden over de snelweg in een auto met zwaailicht en sirene, waarna ze automobilisten proberen te beroven.

De bendes opereren vooral op de grote Franse snelwegen naar het zuiden. De dieven lijken op agenten in burger, rijden in een auto met zwaailichten en sirene voor je wagen en doen dan teken dat je naar de kant moet gaan. Wanneer ze vervolgens je auto doorzoeken, stelen ze alle waardevolle spullen.

Video

Dat overkwam ook enkele Nederlanders die op doorreis waren naar Marokko. Een wagen zonder politielogo, maar met blauwe zwaailichten, sneed hen de pas af. De bestuurder deed teken dat ze aan de kant moesten gaan, maar de Nederlanders vertrouwden het zaakje niet. Ze bleven doorrijden en filmden de nepagenten. Hun video circuleert inmiddels op Facebook.

De Nederlanders konden ontsnappen, maar andere toeristen waren minder fortuinlijk. Zij stopten en werden langs de kant van de weg beroofd. De afgelopen weken zijn overvallen gemeld op snelwegen aan de Côte d'Azur en de Languedoc-Roussillon en langs de A13 tussen Parijs en Normandië. Die wegen maken allemaal deel uit van de zogenaamde Route du Soleil.

Makkelijk herkenbaar

"De werkwijze is steeds hetzelfde", zo zegt politiechef Alain Archaimbault in Le Figaro. "Ze rijden rond in een auto zonder politielogo. Als ze een prooi zien, het liefst buitenlandse toeristen, plakken ze een zwaailicht op de auto en gaan achter het voertuig aan. Als ze de auto tot stoppen hebben gebracht, richten ze een zaklamp op het gezicht van de bestuurder en doorzoeken de auto. Zodra ze een portemonnee, een telefoon of waardevolle spullen te pakken hebben, gaan ze ervandoor."

Volgens de politiechef zijn de nep-politiemensen gemakkelijk te herkennen. Franse agenten rijden altijd rond met een embleem op de auto en zijn gekleed in uniform. Vanwege de veiligheid zal een politieman je nooit vragen te stoppen op de vluchtstrook. "Als een auto zonder politielogo je wil aanhouden, kun je het beste doorrijden en de politie bellen", aldus Archaimbault.

Gekend fenomeen

Nepagenten die toeristen beroven: het is een gekend fenomeen in landen als Frankrijk en Spanje. Ook buiten de snelweg worden nepagenten gesignaleerd. Afgelopen week werden vier wandelende toeristen bij het Zuid-Franse Cahors nog beroofd door als agent verklede criminelen.
29 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Chris Ulrichts

  Dragen de 'agenten' wapens?

 • peggy peeters

  Een marokkaanse buurman moest ook stopen door spanjarden, uit veiligheid wou hij niet stopen en deed een teken dat het bij de volgende pompstation ging gebeuren waar mensen zijn. maar het waren echte agenten, ze haddan totaal geen begrip voor die mens!! ze hebben versterking gevraagd en werd tegen gehouden met heel veel toneel. Hij werd uit het wagen gehaald, geziecht tegen de grond en geboeid. De kinderen wenden en waren geschroken!!. Niet normaal!!

 • Niels Verhoeven

  Wat bezield die nepagenten toch. Dat moet stoppen. Meer echte bewaking nodig.

 • bjorn azou

  Dacht dat er zoveel camerabewaking was op de snelwegen

 • Robin Marchand

  De echte smurfen hebben toch ook al goe in mijn zakken gezeten zenne mja zo een politielogo hebben heeft zo zijn voordelen blijkbaar..