Opgelet voor wie naar Frankrijk reist: ecovignet verplicht vanaf 1 juli

Het ecovignet bestaat in zes kleuren, afhankelijk van het jaar van inschrijving, de energie-efficiëntie en de uitstoot van het voertuig.
afp Het ecovignet bestaat in zes kleuren, afhankelijk van het jaar van inschrijving, de energie-efficiëntie en de uitstoot van het voertuig.
Het Franse ecovignet Crit'Air wordt vanaf 1 juli verplicht voor al wie in ons buurland wilt rondrijden in steden waar milieuzones zijn ingesteld. Wie nog geen ecovignet heeft, kan maar beter snel eentje aanvragen online, want het kan al gauw 10 dagen duren vooraleer je het ontvangt. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Met het ecovignet wil Frankrijk vervuilende auto's zoveel mogelijk uit de steden weren. Crit'Air bestaat in zes kleuren: van groen, voor de propere elektrische wagens, tot grijs, voor auto's van voor 2000. De kleur die je krijgt is dus afhankelijk van het jaar van inschrijving, de energie-efficiëntie en de uitstoot van het voertuig.

Zones
De Franse wetgeving Crit'Air, waarmee Franse gemeentes milieuzones kunnen instellen, bestaat sinds 1 juli 2016. Met deze wetgeving wil het land de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof verlagen. Een milieuzone kan bestaan uit een zone waar beperkt verkeer toegestaan is, de zogenaamde "Zone à Circulation Restreinte" (ZRC), of uit een luchtkwaliteitszone. Binnen deze zones mogen op werkdagen tussen 8 uur en 20 uur alleen voertuigen rijden die over een milieusticker beschikken. Wie dus tussen die uren door de zones wilt rijden, heeft een ecovignet nodig. 

Boete
Steeds meer Franse steden, zoals Parijs en Lyon, hebben al zones met beperkte circulatie ingevoerd. In september zullen nog meer steden volgen, waaronder ook Montpellier, Bordeaux en Rijsel.  

"Vanaf 1 juli kan al wie bijvoorbeeld in Parijs zonder het juiste vignet rondrijdt, beboet worden", waarschuwt Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring in het Nieuwsblad. Als je dan zonder ecovignet rondrijdt, kan je een boete krijgen van 68 euro. Het Crit'Air-vignet kost slechts 4,80 euro. Het vignet blijft bovendien geldig zolang de auto is ingeschreven. Het ecovignet is enkel online te koop.
76 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Riebesolleke Knol

  Ik zie niet meer waar ik rijd

 • Herman Jambé

  Verplichte Sticker Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk op mijn voorruit en boete bij autokeuring voor stickers op je achterraam waar het veel minder uitmaakt... Rare jongens die Belgen...

 • M D

  België zou beter meedoen. Één sticker voor heel Europa was weer te moeilijk zeker???

 • Jezoeje Duuminjegatbreken

  Zijn wij nu Europa? Iedereen doet zijn goesting. En het wordt altijd maar moeilijker en duurder voor de Europeaan. Europa de grootste flop in de geschiedenis?

 • Olivier Guerit

  Christelle Teters, stoot je wagen mssch minder uit wanneer er minder invaliden inzitten?Parkeerplaatsen goed en wel, hoe meer hoe liever maar als bijdrage voor het milieu..... daar ga je toch een brug te ver. U creeert daarmee een gevoel van misbruik weet je en door mensen zoals u wordt er minder en minder respect getoond