Exclusief voor abonnees

Opgang van extreemrechts in Duitsland: ‘Duitse uitzondering’ is niet meer

Afgelopen maandag organiseerde Pegida een anti-migratie betoging in Dresden.
AFP Afgelopen maandag organiseerde Pegida een anti-migratie betoging in Dresden.
De ‘Duitse uitzondering’ is niet meer. Extreemrechts is terug bij onze oosterburen. “Wir schaffen das” en de gevolgen van de migratiepolitiek van Merkel haalden de geest definitief weer uit de fles.

“Duitsland kan zich omwille van zijn geschiedenis geen extreemrechts permitteren”. Dat is basisregel nummer één in de Duitse samenleving en politiek na WO II. Decennialang zat het redelijk snor met deze zogenaamde ‘Duitse uitzondering’. Dat komt omdat centrumrechts al die jaren een eigen ventiel heeft voor de meest rechtse koortsopstoten: de CSU, Beierse zusterpartij van de CDU. Kort voor de val van de Muur schat de West-Duitse inlichtingendienst het aantal gevaarlijke rechtse extremisten op zo’n 1.500. 

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • William Bonny

  De enige verantwoordelijken voor deze problemen zijn Merkel+de E.U met hun migratie politiek!!!, Ze hebben beide hun migratie plannen en de open grenzen doorgevoerd!!!, Dit zonder enige rekening te houden met de mening van al de inwoners van de E.U landen!!!, Merkel+de E.U hebben de migratie+open grenzen verplicht opgedrongen aan de E.U inwoners!!!, En zoiets wreek zich!!!, Het kan toch niet,dat een handvol rood&groene politiekers beslissingen nemen voor een heel continent!!,

 • Piet Vanderhaagt

  Inderdaad Piet, Wat Merkel betreft mag iedereen komen genieten van de Europese sociale stelsels, maar genoeg is genoeg en teveel is teveel... En dan zijn die politiekers, die het geld van de werkende burgers door ramen en deuren buiten smijten, verbaast dat er rechtse reacties komen ? Onze eeuwenoude normen en waarden worden verdrongen door mensen die vluchten voor hun eigen normen en waarden, maar die dan wel hier willen invoeren ?

 • Alain Maes

  Ja, hopelijk gaat het niet zo ver komen in belgie want onze politiekers doen er alles aan om dit niet te voorkomen

 • Pierre Van Dijk

  Kijk naar eigen land met eigen volk eerst. Zelfde slag!

 • Baldwin Schepers

  Hoe zeg men ook weer men oogst wat men zaait dit is zeker van toepassing op Europa