Openbare aanklager vraagt vrijlating DSK

De vrijspraak van Dominique Strauss-Kahn komt dichterbij, nu openbare aanklagers zijn vrijspraak eisen.
AP De vrijspraak van Dominique Strauss-Kahn komt dichterbij, nu openbare aanklagers zijn vrijspraak eisen.
Aanklagers hebben vandaag gevraagd om vrijspraak voor Dominique Strauss-Kahn. De vrijspraak van DSK komt zo dichterbij. De voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt verdacht van het runnen van een prostitutienetwerk.

De openbare aanklager, Frédérik Fèvre, is ervan overtuigd dat er niet genoeg bewijslast is tegen Dominique Straus-Kahn en dat hij niet veroordeeld moet worden op basis van een "intieme overtuiging".

Hij heeft toegegeven dat de aanwezigheid van DSK deze zaak een "buitengewone" politieke en media-dimensie gegeven heeft. Ook heeft hij bekend dat zonder de aanwezigheid van de voormalige IMF-topman de zaak in totale onverschilligheid behandeld zou worden.

De openbare aanklager gelooft ook dat DSK geloofwaardig is toen hij verklaarde dat hij niet wist dat de vrouwen prostituees waren, omdat "zijn vrienden nooit iets over het beroep van de vrouwen gezegd hebben, terwijl zij zich als secretaresses op reis naar Washington voordeden."

Volgens de magistraat heeft DSK nooit "ondeugende avonden" georganiseerd, hij had er ook niet de tijd voor gezien zijn functie als algemeen directeur van het IMF. Hij heeft geen financieel voordeel verworven, heeft zelf nooit de prostituees betaald en heeft er ook nooit voor anderen gevraagd.

Wat zijn appartement betreft in de Rue d'Iéna in Parijs, gehuurd onder een andere identiteit, ging het om de plaats voor een afspraakje. Niet echt galant voor een man die zich moest beschermen tegen de media "zoals tal van andere politici of bedrijfsleiders".

Tot slot merkte de openbare aanklager op dat er geen enkele aanklacht voor verkrachting, noch voor geweld was weerhouden tegen DSK tijdens de procedure. "Ik werd verstoord door de terugkerende beschrijvingen van zijn seksuele praktijken, want hij is de enige verdachte bij wie de aandacht voor de details zo ver is gegaan", gaf de openbare aanklager toe.

Aanklachten ingetrokken
Gisteren trokken vijf van de zes klagers, waaronder vier prostituees, in het Franse prostitutieproces tegen DSK hun aanklachten in, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn om hem te veroordelen.

Strauss-Kahn geeft toe dat hij orgieën heeft bijgewoond, "ruw" is geweest in zijn seksuele "veroveringen" en met een uitzonderlijke frequentie behoefte had aan seks, maar dat dit allemaal niet in strijd was met de wet. Ook de vereniging tegen souteneurschap EACP stelt zich niet langer burgerlijke partij. Daarmee komt de vrijspraak voor DSK dichterbij.

Strauss-Kahn staat in Lille terecht op beschuldiging van pooierschap in verband met een reeks seksfeesten in Frankrijk, Washington en Brussel. Hij is een van veertien personen die worden beschuldigd van betrokkenheid bij een prostitutiebende geleid vanuit het Carlton hotel in Lille.

Het Franse OM concludeerde in 2013 ook al dat de zaak lastig rond te krijgen is. Het OM vroeg onderzoeksrechters toen al de zaak te seponeren, maar kreeg het verzoek Strauss-Kahn toch te vervolgen.

Dominique Strauss-Kahn verlaat zijn hotel om zich naar het justitiepaleis van Lille te begeven.
PHOTO_NEWS Dominique Strauss-Kahn verlaat zijn hotel om zich naar het justitiepaleis van Lille te begeven.

Alderweireld

De openbare aanklager heeft de correctionele rechtbank van Rijsel vandaag wel verzocht een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een jaar effectief, te geven aan Dominique Alderweireld, die reeds twee keer veroordeeld werd voor soortgelijke feiten in Frankrijk en een keer in België. Ook heeft de aanklager gepleit voor een boete van 10.000 euro. "Dit is een delinquent met een strafrechterlijk verleden. Dit toont aan dat een berouw totaal vreemd is aan hem", aldus de openbare aanklager Frédéric Fèvre.

"Hij pocht en hij overdondert, hij is de enige wie je kan vergelijken met Audiard", aldus de openbare aanklager over Alderweireld, ook wel gekend als Dodo la Saumure. "Hij heeft aangetoond dat hij een angstaanjagend gevoel heeft voor cynisme door te zeggen dat hij naar zijn werknemers verwijst met de term vee en door te beweren dat zij een IQ hebben van 25."

De magistraat voegde eraan toe dat hij belachelijke bijnamen geeft aan zijn vrienden, onder wie René Kojfner, die hij al langer dan 40 jaar kent en waarmee hij verschillende keren per dag contact heeft.

"De werknemers voorstellen als zelfstandigen is een uitvlucht om te kunnen ontsnappen aan een vervolging. In feite is hij de baas", benadrukte de magistraat.

De openbare aanklager eist wel een gevangenisstraf van 2 jaar voor Dominique 'Dodo la Saumure' Alderweireld.
REUTERS De openbare aanklager eist wel een gevangenisstraf van 2 jaar voor Dominique 'Dodo la Saumure' Alderweireld.
ANP

Dertien keer veroordeeld

Fèvre wees naar het strafregister van Dominique Alderweireld. In Frankrijk werd Alderweireld 13 keer veroordeeld waarvan twee veroordelingen voor feiten voor prostitutie. Schriftvervalsing, rijden onder invloed van alcohol en rijden zonder verzekering staan ook op zijn strafblad.

In België veroordeelde de correctionele rechtbank van Doornik hem tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor souteneurschap in 2012. Een straf die bevestigd is door het hof van beroep van Bergen, maar daartegen is in cassatie gegaan. "Hij vergat deze veroordeling te noemen", zei de aanklager die aandringt op "vruchtbare" samenwerking tussen de Belgische en Franse gerechtelijke autoriteiten. Beide voerden onderzoek naar de illegale praktijken van de pooier.

Tot slot pleitte de openbare aanklager voor Béatrice Legrain een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel en een boete van 5.000 euro. Béatrice wordt meer beschouwd als een 'bordeelhoudster' dan een gewone prostituee.

Hij heeft aangetoond dat hij een angstaanjagend gevoel heeft voor cynisme door te zeggen dat hij naar zijn werknemers verwijst met de term vee en door te beweren dat zij een IQ hebben van 25

De openbare aanklager over Dominique Alderweireld