Openbaar vervoer in Athene ligt 48 uur lam

De weinige bussen die in de Griekse hoofdstad uitreden werden bestormd door reizigers.
EPA De weinige bussen die in de Griekse hoofdstad uitreden werden bestormd door reizigers.
Werknemers van het vervoer in Athene hebben vandaag een staking van 48 uur gelanceerd in het licht van een stemming in het Griekse parlement over een nieuw pakket van belastingverhogingen die de internationale geldschieters van het land vragen.

Chauffeurs van metro, tram en pendeltreinen legden het werk neer, waardoor het vervoer in de Griekse hoofdstad stillag. De buschauffeurs zouden zich zondag aansluiten bij de staking.

De chauffeurs protesteren tegen een wetsontwerp dat 1,8 miljard euro moet opbrengen met belastingverhogingen voor restaurants, hotels, benzine en tickets voor het openbaar vervoer.

Het parlement moet de maatregelen goedkeuren om bijkomende leningen te krijgen van de crediteuren. De stemming is zondagavond gepland en verwacht wordt dat de wet zal worden goedgekeurd.

De taks op eten en drank, ook in restaurants en bars, zou van 23 procent naar 24 procent gaan, net als de taks op vervoer. Ook de btw op sigaretten, vaste telefonie en betaal-tv zal naar omhoog gaan. De belasting op overnachtingen in Griekse hotels zou vanaf 2018 stijgen.