Openbaar Ministerie ontkent partijdigheid bij "minder Marokkanen"-proces tegen Wilders

Geert Wilders (PVV).
ANP Geert Wilders (PVV).
De politieke kleur van Geert Wilders of van zijn partij, de Partij voor de Vrijheid (PVV), speelde geen rol bij de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om over te gaan tot strafvervolging wegens onder meer groepsbelediging en het aanzetten tot haat. Het gaat louter om wat hij zei, aldus het OM vandaag bij het begin van het proces in beroep tegen de voorman van de PVV.

Wilders staat terecht wegens uitspraken over Marokkanen in 2014. Samengevat kwamen die erop neer dat hij minder Marokkanen wenst in Nederland. De rechtbank veroordeelde Wilders voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het OM gingen in beroep tegen het vonnis.

In mei wraakte Wilders het gerechtshof in Den Haag, omdat dit de schijn van partijdigheid over zich had afgeroepen. Hij kreeg daarin gelijk, waardoor het hof nieuwe rechters op de zaak moest zetten, met maanden vertraging als gevolg. 

Ongeldig

Geert-Jan Knoops, de advocaat van PVV-leider Geert Wilders, denkt dat het gerechtshof in Den Haag al snel tot de conclusie kan komen dat de strafvervolging van zijn cliënt ongeldig is. Politieke bemoeienis met het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) zou daarvoor de reden kunnen zijn.

Knoops drong vandaag bij het hof aan op nader onderzoek naar de rol van voormalig minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (van de rechtsliberale VVD). Die zou in 2014 hebben aangedrongen Wilders strafrechtelijk aan te pakken wegens diens omstreden uitspraken over Marokkanen. Daarmee zou het principe van de scheiding der machten zijn geschonden en krijgt de PVV-leider geen eerlijk proces.

Uit recente beantwoording van Kamervragen door de huidige minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus blijkt volgens Knoops dat er in weerwil van beweringen van het OM wel degelijk sprake is geweest van overleg tussen het ministerie en het OM over de zaak-Wilders. Knoops wil naast oud-minister Opstelten ook voormalig OM-topman Herman Bolhaar en oud-topambtenaar Gerard Roes als getuige horen om zijn stellingen hard te maken. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc De Vos

  Geef hem eens ongelijk..

 • Hans De Lille

  Overleg tussen ministerie en OM. Dit lijken wel belgische toestanden. Denk maar aan Guy Verafstoot die (met succes) op zoek ging naar een andere rechtbank om Vlaams Blok te veroordelen, toen het in Antwerpen niet wilde lukken. En hij was er nog fier op ook, de zelfverklaarde opperdemocraat.

 • Paul Boutsen

  Zoiets zien we hier meerdere keren per dag. Dat komt nu net omdat je met ambtenaren, rechters en openbaar ministerie, die politiek benoemd zijn en zingen naar liedje van de partijpolitiek. Vermits rechts en extreem rechts nooit aan de macht mogen komen, zijn er geen benoemingen door hen en krijg je een rechtspraak dat politiek getint is.

 • Jonathan Wouters

  Mag je dat niet zeggen? Belachelijk.

 • Henri Troyat

  Laat me niet lachen. En het proces tegen Vlaams Blok destijds moest echt wel in het liberale bastion Gent gevoerd worden. Zo doorzichtig...