Openbaar leven in Griekenland lam door staking

Werknemers van de Centrale Bank in Griekenland staken tegen de hervormingen.
UNKNOWN Werknemers van de Centrale Bank in Griekenland staken tegen de hervormingen.

Het openbaar leven in Griekenland ligt vandaag helemaal lam als gevolg van een 24 urenstaking, waarbij de vakbonden protesteren tegen de hervorming van het pensioenstelsel. Banken, ziekenhuizen, scholen, openbare diensten, luchthavens, het openbaar vervoer en de scheepvaart zijn vandaag helemaal geblokkeerd.

Vervoer en instellingen
De stakingsactie wordt in het hele land gevoeld. Ook het internationale vliegverkeer naar Athene ligt lam. Het openbaar vervoer in de hoofdstad rijdt niet uit, waardoor er kilometerslange files staan van pendelaars. Van en naar de Griekse eilanden varen vandaag geen ferries. De rechtbanken blijven gesloten en in ziekenhuizen wordt met een minimumbezetting gewerkt. Scholen en universiteiten blijven gesloten.

De Acropolis, de belangrijkste toeristische bezienswaardigheid van Athene, zou ook gesloten blijven. Ook kranten, radio en televisie zijn in staking.

Hervorming pensioenstelsel
De actie komt er op initiatief van de twee grootste vakbonden van Griekenland, de GSEE en de ambtenarenbond ADEDY, die samen meer dan 2,5 miljoen leden tellen. Later vandaag plannen ze een betoging in Athene.

De staking van vandaag is al de derde op drie maanden tijd. De bonden protesteren tegen de geplande hervorming van het pensioenstelsel. De Griekse conservatieve regering wil onder meer de wettelijke pensioenleeftijd optrekken en de pensioenfondsen hervormen. Morgen spreekt het parlement zich over het voorstel uit. (dpa/ka)