OPEC-landen voerden olieproductie in oktober fors op en olieprijzen daalden

REUTERS
De landen aangesloten bij oliekartel OPEC voerden de olieproductie in oktober fors op. Vooral Saudi-Arabië en Libië pompten flink meer olie op. Dit gebeurde kort voordat de nieuwe sancties tegen Iran in werking treden. De olieprijzen gingen, nadat de raming naar buiten was gekomen, stevig omlaag.

De OPEC-leden pompten de voorbije maand dagelijks gemiddeld 33,33 miljoen vaten olie op. Dat betekende een gemiddelde toename van 430.000 vaten olie per dag. Daarmee kwam de productie van het kartel op het hoogste niveau uit sinds november 2016, kort voordat besloten werd de productie in te dammen om daarmee de prijzen te stutten.

Sinds afgelopen zomer lijken de landen minder geneigd de productie te beperken. Door de sancties tegen Iran die dit weekend ingaan, vrezen de olieproducenten dat er tekorten kunnen ontstaan nog voor het einde van het jaar. Ook Rusland, dat geen lid is van de OPEC maar zich wel aan de productiebeperkingen hield, lijkt weer meer te produceren.

Lidstaten

Leden van de Organisatie van olie-exporterende landen zijn Algerije, Iran, Irak, Koeweit, Saudi-Arabië, Venezuela, Qatar, Indonesië, Libië, de Verenigde Arabische Emiraten, Nigeria, Ecuador, Gabon, Congo-Brazzaville, Equatoriaal Guinea en Angola. 

De olieproducerende landen vrezen dat er tekorten zullen zijn nadat de sancties tegen Iran in werking treden.
REUTERS De olieproducerende landen vrezen dat er tekorten zullen zijn nadat de sancties tegen Iran in werking treden.29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kurt Veldeman

  In Duitsland of beter nog in Luxemburg gaan tanken. In Luxemburg zakte de prijs van de diesel en hier ging hij naar een ongekend hoogtepunt hoe verklaar je dat

 • marc de baerdemaeker

  Best politiek , wij zullen ervoor zorgen dat iedereen weet hoe jullie ons geld afnemen Net voor de verkiezingen

 • raf peeters

  Op de beurzen goed te merken maar niet aan de brandstofpompen in Belgie.Deze NVA regering buit regelrecht de mensen uit.

 • José Thijs

  Klopt, Duitsland is nog beterkoop. Maar is toch 50 km enkel voor mij. Maastricht 8 km, net zover als de 1ste days tankstation. Verschil is dan al bijna 10 cent de liter.

 • Jan Peters

  Pure diefstal door de regering. Raffinaderijen verdienen letterlijk massa's geld door de goedkope olie en de consument betaald zich arm aan de pomp in Belgie en de media zwijgt er over in alle talen. Afspraak mei 2019 maar welke partij wil er iets aan doen ? Idem voor de successierechten, ook pure diefstal.