OPCW bevestigt: chloorgas gebruikt bij aanval in Douma

REUTERS
Bij een aanval op de Syrische stad Douma, waarbij in april tientallen burgers om het leven kwamen, is chloorgas gebruikt. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van de eerste analyses uit een rapport van de OPCW, de internationale waakhond die toeziet op het verbod op het gebruik van chemische wapens. 

Bij de aanval in Doema zijn in april zowat veertig mensen gedood en tientallen gewond geraakt. Al snel werd vermoed dat er chemische wapens werden ingezet, zoals het zenuwgas sarin. Sporen van sarin hebben de deskundigen van de OPCW niet gevonden, wel van chloorgas. Dat is een stof die de longen beschadigt.

"Verschillende gechloreerde organische verbindingen zijn in monsters aangetroffen", aldus het rapport. De stoffen werden in twee gasflessen aangetroffen die in Douma werden gevonden. 

De aanval leidde tot vergeldingsaanvallen vanuit de lucht door Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Westerse landen zijn ervan overtuigd dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad de stad met chemische wapens heeft bestookt. Rusland en de Syrische regering stellen dat opstandelingen de aanval in scène hebben gezet.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anita Wellens

  Geen sarin of zenuwgas gevonden, wat eerst werd beweerd, zonder enig bewijs. En nu waren er 2 chloorflessenaanwezig, die men niet zomaar uit een vliegtuig heeft gegooid

 • Louis Roux

  Waakhond!!!!keffertje zullen ze bedoelen. Welke idioot laat nu 2 flessen met resten van chloorgas achter??? Zo doorzichtig!

 • Jacob de Meerdere

  Die vergeldingsactie begint stilletjes aan te stinken.

 • Werner Van den broeck

  Ik geloofde de Americanen en co niet en dus weer bevestigd. Tijd dat we onze eigen politiekers eens naar den Haag sturen...

 • Werner Cammerman

  Dus de chloorgas flessen waren reeds aanwezig voor de aanval.