Op één na dodelijkste uitbraak van ebola: aantal gevallen in Congo passeert kaap van 1.000, al 629 mensen gestorven

Ebola is een uiterst besmettelijke ziekte die koorts veroorzaakt en in vele gevallen leidt tot interne bloedingen en de dood.
REUTERS Ebola is een uiterst besmettelijke ziekte die koorts veroorzaakt en in vele gevallen leidt tot interne bloedingen en de dood.
Het aantal ebola-gevallen in de Democratische Republiek Congo is de duizend gepasseerd. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vandaag gezegd. Met inmiddels 629 overleden patiënten is het de op een na dodelijkste uitbraak van de gevreesde infectieziekte wereldwijd. Bij de epidemie in West-Afrika enkele jaren geleden, in onder meer Sierra Leone en Liberia, waren duizenden doden te betreuren.

“Achter dit getal zitten honderden Congolese gezinnen die getroffen zijn door het virus, en honderden weeskinderen”, verklaarde de minister van Volksgezondheid, Oly Ilunga Kalenga, gisterenavond in een persbericht.

Nieuwe medische technologieën, waaronder vaccinatie, experimentele behandelmethodes en mobiele units voor de verzorging van slachtoffers, zijn wel succesvol gebleken om verspreiding van het gevaarlijke virus tegen te gaan. Het ministerie van Volksgezondheid verklaart dat 320 patiënten genezen zijn, waardoor de overlevingskans binnen de behandelcentra boven 60 percent ligt. Meer dan 91.000 burgers zijn ingeënt tegen ebola sinds augustus 2018.

Maar wantrouwen van de bevolking en de groeiende onveiligheid in het noordoosten van Congo, waar verschillende milities actief zijn, bemoeilijken het voorkomen van meer besmettingsgevallen.
 Sinds vorige maand zijn vijf ebola-centra aangevallen, onder meer door gewapende opstandelingen. Het geweld heeft de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen doen besluiten haar activiteiten in de zwaarst getroffen streek op te schorten.

REUTERS1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eduard Maes

    Is daar nu nog altijd geen vaccin voor gevonden?