Exclusief voor abonnees

Op deze pier zei Italië “nee” tegen bootvluchtelingen. Wat is er sindsdien veranderd?

De haven van Catanië werd dit jaar wereldnieuws toen de Diciotti hier aanmeerde. De Italiaanse regering weigerde de 190 vluchtelingen aan boord op te vangen.
Nicola Zolin De haven van Catanië werd dit jaar wereldnieuws toen de Diciotti hier aanmeerde. De Italiaanse regering weigerde de 190 vluchtelingen aan boord op te vangen.
Sinds juni heeft Italië de rechts-populistische Regering van Verandering. Die beloofde korte metten te maken met het migratieprobleem. Wat is er veranderd? 

Toen de Italiaanse Regering van Verandering Italië voor het eerst veranderde, zat havenmeester Girolamo Platania (35) op de eerste rij. Zijn kantoor ligt immers pal naast de pier waar op maandag 20 augustus de poort naar Europa werd afgesloten.

“Precies daar”, wijst Platania zo’n tien meter voor zich uit. “Zie je? Waar nu die boot uit Rotterdam ligt. Daar gebeurde het. Er dreven ongeveer dertig politieboten en dit hele stuk was afgesloten om demonstranten op afstand te houden. Ik weet dat er artsen langs mochten vanwege de schurft en een rechter kwam die onderzocht of dit geen gijzeling was.”

Je hebt 4% van dit artikel gelezen
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jef Heffens

    Dit kan je alleen een goede en morrel verantwoorde beslissing noemen, tenzij je uitpuilt van naïviteit.

  • Tony Vandermaelen

    Niks veranderd want de illegalen stromen nog altijd Europa binnen. De grenzen sluiten en daarmee basta.