Oostenrijkse skiër overleeft 5 uur onder sneeuwlawine

Beelden van de reddingsactie van de twintiger op de Pleschnitzzinken.
EPA Beelden van de reddingsactie van de twintiger op de Pleschnitzzinken.
Een Oostenrijkse skiër heeft er een wel erg spannende kerst op zitten. De man zat maar liefst vijf uur vast onder een sneeuwtapijt na een lawine, maar kwam er gelukkig met de schrik van af. 

De 26-jarige Oostenrijker ging woensdag skiën buiten de piste op de Pleschnitzzinken, een berg in de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken, maar keerde niet terug. Zijn familie sloeg alarm en reddingswerkers konden de man uiteindelijk lokaliseren dankzij zijn lawinepieper, een radiozender die hij op zich droeg. De twintiger lag al vijf uur lang bedolven onder een meter sneeuw. 

Luchtbel

De man was ernstig onderkoeld, maar kwam er verder ongedeerd vanaf. Dat de 26-jarige Oostenrijker de lawine overleefde, is erg onwaarschijnlijk, vertelt reddingswerker Stefan Schroeck. De overlevingskansen na een lawine zijn na het eerste kwartier al dramatisch gezakt. De skiër kon waarschijnlijk overleven dankzij een luchtbel in de sneeuwmassa, waardoor hij kon ademen.

EPAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.