Oostenrijkse regeringspartij opnieuw in opspraak voor naziliederen

Norbert Hofer, de Oostenrijkse minister van Transport.
Sven Hoppe/dpa Norbert Hofer, de Oostenrijkse minister van Transport.
De extreemrechtse Oostenrijkse FPÖ, tweede partij in de regering, ligt opnieuw onder vuur omdat een van de naaste medewerkers van een minister nazisympathieën blijkt te koesteren. Dit keer draait alles rond een boek met naziliederen van de studentenvereniging Bruna Sudetia, waarvan een vertrouweling van transportminister Norbert Hofer de voorzitter is.

Het Oostenrijkse tijdschrift Falter publiceerde vandaag een boek met liederen dat gebruikt wordt door de studentenvereniging Bruna Sedetia, uit Wenen. De teksten zijn antisemitisch en vergoelijken het nazisme. Voorzitter van de vereniging is Herwig Götschober, een vertrouweling van FPÖ-transportminister Norbert Hofer. Hij beheert ook de sociale media voor het ministerie van Hofer.

Götschober zelf zegt in het weekblad dat hij niet van het bestaan van het boek afwist, en dat hij de inhoud ervan "categoriek" afwijst. Zijn partij benadrukt dat het alle vormen van nazisme, antisemitisme en racisme verwerpt. 

De rechts-populistische FPÖ kwam begin deze maand al in opspraak, omdat regionaal parlementslid en schepen Udo Landbauer lid was van een groepering die op haar bijeenkomsten naziliederen zong. De 31-jarige 'rijzende ster' nam uiteindelijk ontslag uit al zijn politieke functies. 

De partij, de tweede in de regering na de ÖVP van kanselier Sebastian Kurz, besliste daarop al om een comité van historici aan te stellen om de eigen geschiedenis onder de loep te nemen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Wordt het niet stilaan tijd dat men alle fascistische en neonazi groeperingen gewoon verbied.

 • Vic Smeets

  Wie dit vergoelijkt is ziek of heeft een slecht geheugen.....

 • Dominique Vandamme

  Slechte smaak is ook een smaak. Om je daar nu over op te winden....

 • Erik Defour

  Naziliederen zingen is het equivalent van thuis een IS vlag hangen hebben . Compleet ongeschikt voor een openbaar ambt !