Oostenrijkse regering gaat verder als minderheidskabinet

EPA
De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen heeft vier nieuwe ministers in de overgangsregering van de conservatieve kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) ingezworen. Het team van Kurz moet als minderheidskabinet verder nu de samenwerking met de vroegere coalitiepartner, de extreemrechtse partij FPÖ, wegens Ibiza-gate op de klippen is gelopen.

De ÖVP-ministers behouden gewoon hun functie in de nieuwe regering-Kurz. De FPÖ-ministers worden niet vervangen door politici, maar wel door experts en topambtenaren.

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken is Eckart Ratz, voormalig voorzitter van het Oostenrijkse hooggerechtshof. Het ministerie van Verkeer zal dan weer bestuurd worden door Valerie Hackl, die voorheen aan het hoofd stond van de Oostenrijkse luchtverkeersleiders. Johann Luif, bekend als plaatsvervangend stafchef van het Oostenrijkse leger, wordt minister van Defensie. Tot slot komt de portefeuille Arbeid, Sociale Zaken en Gezondheid in handen van Walter Pöltner, een uit pensioen teruggekeerde gewezen topambtenaar op dat ministerie.

Het blijft wel onduidelijk of de regering de vertrouwensstemming zal overleven, die er komende maandag op vraag van de oppositie komt. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.