Oostenrijkse minister: "Screen migranten op zee"

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl (links) van de extreemrechtse FPÖ en zijn Italiaanse ambtsgenoot Matteo Salvini.
AFP De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl (links) van de extreemrechtse FPÖ en zijn Italiaanse ambtsgenoot Matteo Salvini.
De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken heeft voorgesteld geredde migranten en vluchtelingen niet direct aan land te laten. Er kan op zee worden beoordeeld of zij kans maken op asiel, zei de FPÖ'er Herbert Kickl op een gezamenlijke persconferentie met zijn Italiaanse collega Matteo Salvini. Die sprak zijn steun uit voor het voorstel.

Het plan van Kickl zou betekenen dat migranten "enkele dagen" op schepen moeten wachten. Hij voegde toe dat degenen die niet in aanmerking komen voor bescherming ook geen toegang moeten krijgen tot de Europese Unie. Zowel de Oostenrijkse bewindsman als zijn Italiaanse ambtsgenoot behoren tot partijen die de migratie naar Europa aan banden willen leggen.

Salvini, leider van anti-immigratiepartij Lega, heeft herhaaldelijk geweigerd migranten aan land te laten die van bootjes waren gered op de Middellandse Zee. Daardoor moest recentelijk een grote groep mensen anderhalve week doorbrengen op een kustwachtschip. De Italiaanse autoriteiten onderzoeken of de minister zich daarmee schuldig maakte aan zware vrijheidsberoving.

Het schip Aquarius redde in juni 630 migranten op de Middellandse Zee en mocht van Salvini niet aanmeren in Italië. Het schip moest daarop uitwijken naar de Spaanse stad Valencia.
Photo News Het schip Aquarius redde in juni 630 migranten op de Middellandse Zee en mocht van Salvini niet aanmeren in Italië. Het schip moest daarop uitwijken naar de Spaanse stad Valencia.26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  Volledig push back is de enige oplossing in een uit de hand gelopen situatie zoals de dag van vandaag.

 • jos robben

  zonder screening onmiddellijk terug, we hebben ze hier niet nodig

 • Frans Peeters

  Niet opvangen en terug sturen, hard maar zeker resultaat deze mensen zijn nodig in hun land (Syrie) voor de weder opbouw en dat EU ze daarbij steunt

 • Patrick Voet

  Onze plicht voor ons moederland, onze soevereiniteit, onze veiligheid, en ons nationaal belang is om illegale immigratie te stoppen. Hulp aan de derde wereld is prima, wij zijn geen onmensen, maar help ze in hun eigen land.

 • Gino Denil

  Simplistische oplossingen zijn altijd populair maar niet realiseerbaar. Het duurt hier al maanden om de gegevens te controleren en uit te maken of een asielaanvraag regulier is. Dat kan niet op enkele dagen. Of je holt het asielrecht volledig uit door bijna alles af te wijzen en maakt er een grap van. Of je laat te veel asielzoekers zonder een degelijke controle toe. En wat doe je met deze waarvan je de juiste identiteit niet kunt vast stellen en die je afwijst. Overboord gooien?