Oostenrijkse leden extreemrechtse partij onder vuur na privéreis naar Cambodja

Illustratiefoto.
Getty Illustratiefoto.
De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Karin Kneissl heeft zich vandaag gedistantieerd van twee leden van de extreemrechtse partij FPÖ. Die liggen onder vuur omdat ze ingingen op de uitnodiging van de Cambodjaanse premier Hun Sen om de verkiezingen in het land eind juli bij te wonen. 

De regering in Oostenrijk bestaat uit een coalitie van de FPÖ en de conservatieve ÖVP. Kneissl is partijloos maar werd door de FPÖ voorgedragen voor de functie van minister van Buitenlandse Zaken.

Axel Kassegger en Johannes Hübner trokken eind juli samen naar Phnom Penh. "Zeer professioneel" stelden ze in hun oordeel over het verloop van de Cambodjaanse parlementsverkiezingen. Nochtans hadden de Europese Unie, de Verenigde Staten en ngo's zeer scherp uitgehaald naar de stembusgang. CNRP, de belangrijkste oppositiepartij, was nog voor de verkiezingen door het hooggerechtshof ontbonden.

Kneissl zegt dat ze niets wist van de privéreis van de twee FPÖ-leden. Oostenrijk, momenteel voorzitter van de Europese Unie, zette zich trouwens officieel op de EU-lijn en meende dat de verkiezingen in Cambodja niet rechtvaardig waren verlopen en niet beantwoordden aan de democratische normen. De partij van Hun Sen haalde alle parlementszetels binnen.

(lees verder onder de foto)

Minister van Buitenlandse Zaken Karin Kneissel (links op foto) zegt dat ze niets wist van de privéreis van de twee FPÖ-leden.
Photo News Minister van Buitenlandse Zaken Karin Kneissel (links op foto) zegt dat ze niets wist van de privéreis van de twee FPÖ-leden.

Human Rights Watch zegt dat "populisten een luxereis kregen" van premier Hun Sen, "in ruil voor hun goedkeuring van een stembusgang die het doodvonnis tekende van de democratie in Cambodja". De trip van de FPÖ-leden zorgt ook voor tandengeknars bij coalitiepartner ÖVP. Othmar Karas, ÖVP-fractieleider in het Europees Parlement, sprak vrijdag over een "provocatie" die "de Oostenrijkse belangen en de Europese doelstellingen" schaadt. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Op vakantie naar Cambodja en dan.

 • Hedwig Jacobs

  Deze week roepen en tieren dat je op privé gebied doet wat je wil, daar heeft niemand zaken mee, en toch zijn de kneuters daar weer want blijkbaar mogen alleen linkse denkers dat doen, wat een triestig volkje zijn Vlamingen geworden, het gaat hier wel over Oostenrijkers, moeten we die ook al tot de orde roepen, bemoei U alleen in uw eigen kot, zegde mijn grootvader.

 • Jef Denijs

  Ik zie het probleem niet.

 • Frans Peeters

  Sex prive feestjes mag ook

 • Jean Paul Peelos

  Het is een privé reis. So what!!!