Oostenrijkse kolonel spioneerde twintig jaar lang voor Russen: "Wij eisen transparantie van Rusland”

Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz
EPA Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz
Een ondertussen gepensioneerde kolonel van het Oostenrijkse leger heeft ongeveer twintig jaar lang voor Rusland gespioneerd. Dat hebben bondskanselier Sebastian Kurz en minister van Defensie Mario Kunasek vandaag gezegd. "Wij eisen transparantie van Rusland", aldus Kurz. 

De kolonel ging vijf jaar geleden met pensioen. Hij zou vanaf de jaren negentig tot en met vorig jaar samengewerkt hebben met een Russische inlichtingendienst. Volgens de krant Kronen Zeitung streek hij voor zijn spionageactiviteiten minstens 300.000 euro op.

"Russische spionage in Europa is onacceptabel", zegt Kurz. "Dit verbetert de betrekkingen tussen Rusland en de Europese Unie niet". De Oostenrijkse bondskanselier eist "transparantie" van Rusland. 

De zaakgelastigde van de ambassade in Wenen is door het ministerie van Buitenlandse Zaken al op het matje geroepen, klinkt het. Buitenlandminister Karin Kneissl heeft haar geplande bezoek aan Rusland op 2 en 3 december afgelast.

De Oostenrijkse regering gaat nu het onderzoek afwachten, alvorens volgende stappen te bespreken met de andere leden van de EU. In een reactie heeft Rusland ook de Oostenrijkse ambassadeur in Moskou, Johannes Eigner, vandaag ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de verklaringen van Oostenrijk van de hand gewezen. Westerse machten waren er snel bij om “openlijk uitleg te vragen over een kwestie waarover we niets weten”, zei Lavrov volgens het staatspersbureau TASS.

Oostenrijk is een van de weinige lidstaten van de Europese Unie die nauwe diplomatieke contacten met Rusland onderhielden ondanks het conflict in Oekraïne en de vergiftiging van de gewezen Russische dubbelspion Sergej Skripal in Groot-Brittannië.

Bekijk ook:

‘Oostenrijk: Wie is Sebastian Kurz?’
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  Wat een grap

 • chris delanghe

  Die man verdient respect. Eentje met ballen die op zijn strepen staat en de belangen van zijn land en belastingsbetalers verdedigt ipv uitmelkt.

 • marcus bastiaensens

  Er zijn dus geen oostenrijkse, engelse, duitse en franse spionnen. Die noemt men ambtenaren op de ambassade.

 • Vladimir De Leeuw

  Als ze vinden dat het niet mag, moeten ze eerst zelf stoppen met spioneren.