Oostenrijkse conservatieven en rechtspopulisten bereiken akkoord over regeringsvorming

Sebastian Kurz, leider van de Oostenrijkse conservatieven.
REUTERS Sebastian Kurz, leider van de Oostenrijkse conservatieven.
In Oostenrijk hebben de conservatieve ÖVP en de rechtspopulistische FPÖ een akkoord bereikt om een regering te vormen, zo hebben onderhandelaars na urenlange laatste gesprekken vanavond bekendgemaakt.

Als de top van beide partijen het licht op groen zet, kan de nieuwe regering begin volgende week de eed afleggen. De 31-jarige ÖVP-leider Sebastian Kurz wordt dan de jongste regeringsleider van Europa.

Kurz en Heinz-Christian Strache, die vicepremier zou worden, hebben zowat zeven weken onderhandeld. Hoekstenen van de onderhandelingen voor een coalitie waren onder meer een hervorming van de belastingen, het terugdringen van bureaucatie, meer rechtstreekse democratie en een hardere aanpak van de immigratie. Details ontbreken nog over veel punten.

Zoals het er nu naar uitziet zou de 52-jarige Karin Kneissel, een bij de FPÖ aanleunende experte in het Midden-Oosten, minister van Buitenlandse Zaken worden. De FPÖ wilde ook Binnenlandse Zaken.

Bij de verkiezingen van 15 oktober is de ÖVP de sterkste politieke formatie geworden. Voorheen in een coalite met de ÖVP hebben de sociaaldemocraten van toenmalig kanselier Christian Kern snel een regeringsdeelname uitgesloten.

De FPÖ neemt voor de derde keer sinds de Tweede Wereldoorlog aan een regering deel. In tegenstelling tot de eerste keer, vijftien jaar geleden, verwacht Wenen geen internationaal protest.

President Alexander Van der Bellen heeft de mogelijkheid sommige ministers af te wijzen, maar dat is niet de verwachting. De coalitie-onderhandelingen verliepen in nauw contact met zijn kabinet.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Van Dam

  Hop. Allemaal naar Oostenrijk wie dit goed vindt. Enkeltje en geen retour. A ja. Want wie het hier niet aan staat moet opkrassen naar een land waar ze het dan zoveel beter vinden qua ideologie. Gevolgen er wel bijpakken dan. Net zoals IS strijders maar daar blijven waar ze zich zo goed voelden. Zo niet. Aanvaarden dat het hier anders is en normaal doen!

 • Fons Casteels

  Volgens de twee Vlaamse main stream mediazenders komt "extreem-rechts" nu mee aan de macht in Oostenrijk. Tja, enigszins begrijpelijk, die fout: de journalisten van die twee nieuwsdiensten denken dat hun links gedachtengoed "het centrum" is.

 • Dan Midden

  Dus weer een eurokritische regering erbij. Tusk gaat het moeilijk krijgen zijn quota erdoor te rammen

 • Gertjan Vanneste

  Er is dus toch nog tenminste één land in West-Europa (naast Oost-Europa) waar onze eigen (klein)kinderen nog een toekomst kunnen uitbouwen. Proficiat aan de OVP, conservatief én democratisch. En Beke, heb je jouw zusterpartij al gefeliciteerd?

 • Christina Van Dyck

  Er zal één en ander veranderen ten goede in Oostenrijk. Kon dit ook maar in België.