Oostenrijks parlement verzet zich tegen Mercosur-akkoord wegens Braziliaans milieubeleid

Het Amazonewoud staat in vuur en vlam in Brazilië.
REUTERS Het Amazonewoud staat in vuur en vlam in Brazilië.
Het Oostenrijks parlement heeft de regering opgeroepen om het akkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur niet te bekrachtigen, vanwege twijfels rond de engagementen van Brazilië inzake het milieu. In het Amazonegebied woeden al maanden zware branden. President Jair Bolsonaro wordt ervan beschuldigd niet tegen die branden te willen optreden.

Het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de landen van de Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) werd in juni afgesloten na twintig jaar onderhandelen. Om van kracht te worden moeten alle EU-lidstaten het akkoord bekrachtigen. 

Vier van de vijf partijen in het Oostenrijkse parlement hebben gisteren de regering opgelegd om het akkoord niet te ondertekenen. "Oostenrijk gaat het Mercosur-akkoord verwerpen", aldus parlementslid van de conservatieve ÖVP en voormalig minister van Milieu Elisabeth Köstinger. "In Zuid-Amerika worden tropische wouden vernield door vuur om grasland te creëren en goedkoop rundsvlees naar Europa te sturen."

De Franse president Emmanuel Macron had er eind augustus ook al mee gedreigd om het akkoord niet te ondertekenen omdat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro "gelogen" heeft over zijn engagementen ten bate van het milieu. Ook Ierland verzet zich om die reden tegen het ratificeren van het akkoord. 

Bekrachtiging bevriezen

Luxemburg liet dan weer weten de bekrachtiging te willen bevriezen, terwijl landen als Duitsland en Spanje hebben opgeroepen om het historisch akkoord te ondertekenen. Europees president Donald Tusk waarschuwde in augustus dan weer dat de ratificatie van het akkoord moeilijk wordt als de grote bosbranden in het Amazonegebied blijven aanhouden.

Ontbossing in het Amazonewoud.
REUTERS Ontbossing in het Amazonewoud.

Bekijk ook de oproep van inheemse bewoners van het Amazonewoud
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    Slechts enkele mensen gaan dik profijt halen uit dat Mercosur-verdrag. Heel veel mensen gaan er nadeel van hebben: o.a. de Charolais en Limousin kwekers in Frankrijk die de kalveren en de koeien bijna het hele jaar op de wei zetten en zelf hooi, graan en maïs kweken voor hun beesten. Goed zo, Oostenrijk!

  • Jean Goyvaerts

    Dank u Oostenrijk, shame on you Luxemburg en andere korte termijn denkers

  • Jos Plessers

    Voer geen grondstoffen meer in van Brazilië.Geen hardhout etc.Dan zal bolsonaro wel in actie schieten.