Oostenrijks parlement verbiedt hoofddoeken op basisscholen

Schoolkinderen rennen door de gangen.
thinkstock Schoolkinderen rennen door de gangen.
In Oostenrijk heeft het parlement een wet goedgekeurd die het dragen van een hoofddoek in basisscholen verbiedt. Om zich te wapenen tegen beschuldigingen van discriminatie jegens moslims heeft de tekst het over "elk kledingstuk met ideologische of religieuze achtergrond dat het hoofd bedekt".

De conservatieve ÖVP en de extreemrechtse FPÖ die samen een regeringscoalitie vormen, maken er echter geen geheim van dat vooral de islamitische hoofddoek wordt geviseerd. Zo zei een woordvoerder van de FPÖ dat de wet "een signaal tegen de politieke islam" is, terwijl ÖVP'er Rudolf Taschner verzekerde dat de maatregel nodig is om meisjes te beschermen tegen "onderwerping". De regering maakte op haar beurt duidelijk dat de tulband van sikhs of joodse keppels wel nog toegelaten zijn.

Nagenoeg alle oppositieleden stemden tegen de wet. Sommigen beschuldigen de regering ervan vooral in de media te willen komen, in plaats van bezig te zijn met het welzijn van kinderen. 

Een verkiezingsposter van het hoofd van de extreemrechtse FPÖ, Heinz-Christian Strache in Wenen. “Stemmen werkt", staat er op de poster. “Beschermen wat we liefhebben: Oostenrijk. Sta op voor ons vaderland”, is er verder te lezen.
REUTERS Een verkiezingsposter van het hoofd van de extreemrechtse FPÖ, Heinz-Christian Strache in Wenen. “Stemmen werkt", staat er op de poster. “Beschermen wat we liefhebben: Oostenrijk. Sta op voor ons vaderland”, is er verder te lezen.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Artúr Zechmeiszter

  Correct beslissing

 • Marc De Vos

  @ Recardo Fratali : Bekijk de cijfers van die mensen en hoeveel er op de arbeidsmarkt zijn. En dan zou jij nog een religieus symbool toelaten waardoor ze zeker geen werk vinden. Op school ben je neutraal.

 • Marc De Vos

  Dat we daar nog over moeten discussiëren. Niet meer als logisch.

 • Marc Vinck

  logische en correct beslissing.

 • guido vermeyen

  Wacht tot die Moslims een partij stichten, zal rap gedaan zijn....