Oostenrijks nieuwe regering wil migranten die niet integreren sancties opleggen

Uittredend kanselier Christian Kern schudt de nieuwe kanselier Sebastian Kurz (OVP) de hand na de beëdiging die protest uitlokte in Wenen.
EPA Uittredend kanselier Christian Kern schudt de nieuwe kanselier Sebastian Kurz (OVP) de hand na de beëdiging die protest uitlokte in Wenen.
De nieuwe extreemrechts-conservatieve regering van Oostenrijk heeft plannen onthuld om migranten die hun eigen cultuur willen bewaren en zich niet integreren in de Oostenrijkse samenleving financiële "sancties" opleggen. De coalitie van de conservatieve OVP en de extreemrechtse FPÖ wil het buitenlanders moeilijker maken. Het beleidsprogramma van de beide partijen stelt dat migranten van wie geoordeeld wordt dat ze "weigeren te integreren" zich aan "sancties" mogen verwachten.

In dat regeerakkoord staat onder meer het besluit om de uitkeringen voor asielzoekers te verminderen. Gezinnen kunnen hun uitkering dan weer optrekken wanneer ze een "integratiebonus" verdienen. Daarvoor moeten ze zich aanpassen aan de Oostenrijkse cultuur zoals die door de overheid wordt gedefinieerd.

Asielzoekers sneller uitwijzen

Het programma voorziet daarnaast snellere uitwijzingen voor asielzoekers en stelt dat alles in het werk zal gesteld worden om het ontstaan van "parallelle samenlevingen" een halt toe te roepen.

Het regeerprogramma verdeelt de ministeries onder beide partijen. De FPÖ neemt defensie, binnenlandse en buitenlandse zaken voor zijn rekening, de OVP krijgt financiën, justitie en onderwijs.

We willen ons thuisland beschermen als een leefbare plek met al onze culturele troeven. Dat betekent dat we zelf beslissen wie hier kan wonen en dat we een eind stellen aan illegale immigratie

Uit het Oostenrijkse regeerakkoord

"We willen ons thuisland beschermen als een leefbare plek met al onze culturele troeven. Dat betekent dat we zelf beslissen wie hier kan wonen en dat we een eind stellen aan illegale immigratie", zo staat in het regeerakkoord.

De FPÖ is opgericht door voormalige nazi-officieren. Onder hun jonge leider Sebastian Kurz heeft de OVP de retoriek en de beleidslijnen inzake cultuur en migratie van de FPÖ overgenomen.

Vandaag werd Kurz in Wenen beëdigd als kanselier, de FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache is de nieuwe vicekanselier. Voor het Hofburgpaleis, waar de ceremonie plaatsgreep, hebben 6.000 mensen tegen de nieuwe regering betoogd.

Strache kondigde meteen na de ondertekening van het regeerakkoord aan dat hij de objectiviteit van de openbare omroep ORF zou "optimaliseren". 

Sancties van EU

Toen de FPÖ in 2000 voor het eerst in de regering zat, legde de Europese Unie Oostenrijk diplomatieke sancties op. Die werden al snel weer ingetrokken nadat was geopperd dat ze het omgekeerde effect hadden.

Voormalig Ukip-leider Nigel Farage juicht de nieuwe Oostenrijkse regering toe en tweette: "In 2000 zat ik in een Europees Parlement dat sancties tegen Oostenrijk wilde omdat de FPÖ in de coalitie zat. We hebben dezelfde situatie in 2017 en niemand zegt een woord. Eurosceptische politiek is nu mainstream".

REUTERS
EPA31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kevin van Goethem

  Als rechts wint komt links altijd op straat. Wat met democratie?

 • johny daneels

  en maar mekkeren over extreem rechts, men zal nog smeken voor extreem rechts...de linksen moeten eerst honger krijgen, de ogen zijn nog niet open al is het aan het keren bij sommigen. onlangs nog een zeer hevige voorstandster gesproken, de wereld was van iedereen,vlaanderen zeker...nu wil ze de conventie van geneve herzien, onbegrijpelijk wie dat heeft gestemd??? haar woorden.....

 • johny daneels

  100% gelijk of onze vrouwen lopen straks ook met een kopvod op

 • Thijs Rudy

  100 % gelijk, niet aanpassen is retour naar afzender ,En geef de mensen de kans die het wel goed willen doen want niet iedereen is van slechte wil

 • Otto-Jan Rongewaard

  Aanpassen aan de Oostenrijkse cultuur? Als je na 3 jaar niet kan jodelen, wordt je de grens over gezet. Wat is dan precies die Oostenrijkse cultuur en wat is de Europese cultuur waar immigranten zich aan moeten aanpassen? In hoeverre zijn autochtonen aangepast aan die cultuur? Gaat het om de cultuur van de italiaanse 17de eeuwse opera of de cultuur van de voetbalhooligan?