Oostenrijks ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwt politie voor "bepaalde media"

Minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl
EPA Minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl
Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de politie in een interne mail gewaarschuwd voor bepaalde media en bevolen de samenwerking met die kranten tot een minimum te beperken. "Helaas wordt zoals steeds door bepaalde media (bijvoorbeeld STANDARD, 'Falter') en sinds kort ook door 'Kurier' zeer eenzijdig en negatief geschreven over het BMI (ministerie van Binnenlandse Zaken, nvdr) en de politie", klinkt het in de brief, waaruit de kranten Der Standard en Kurier citeren. Ook Falter is een Oostenrijkse krant. "Voor het overige veroorloof ik me om voor te stellen om de communicatie met deze media tot het hoogstnodige (juridisch voorgeschreven) te beperken", klinkt het.

Oostenrijk wordt geleid door een regering van de christendemocratische ÖVP en de rechts-populistische FPÖ. Minister van Binnenlandse Zaken is Herbert Kickl, een FPÖ'er. De afzender van de brief aan de communicatieverantwoordelijken van de politiedirecties van de deelstaten is de woordvoerder van het ministerie, Christoph Pölzl. 

In een reactie zegt het ministerie dat de uiterst rechtse binnenlandminister Kickl opdrachtgever noch ontvanger was van het schrijven. Toch worden de richtlijnen verdedigd. "Wat de bijzonder behoedzame omgang met de vermelde media betreft, de verklaringen zijn gebaseerd op de jarenlange ervaringen van vele communicatiemedewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken." 

In de mail van het ministerie wordt aan de politiedirecties bovendien geadviseerd om meer over seksuele misdrijven te communiceren. De afzender van de mail vraagt "vooral misdrijven proactief te melden die in de openbaarheid zijn begaan, bijzondere modi operandi hebben, met aanzienlijk geweld of met dwang gepaard gingen, of waarbij er geen relatie was tussen slachtoffer en dader". 

In de reactie zegt het binnenlandministerie dat de aanwijzingen moeten zorgen voor een uniform optreden van de verschillende politiedirecties en het ministerie van Binnenlandse Zaken.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sharon Debeul

  Persvrijheid promoten door de te censureren wat ze wel of niet mogen publiceren is geen persvrijheid. De keuze moet totaal bij de pers zelf blijven en niet van bovenaf gestuurd worden door een regering.

 • Peter Bonacasa

  Typisch rechts: alleen onze "waarheid" mag gehoord worden. Gesterkt door populisten als Trump komen ze van onder hun steen gekropen en Denen gelijk te hebben.

 • Christine Laevers

  Ik geloof niet in censuur, ook niet in een verkapte vorm ervan. Mensen moeten maar eens leren om verschillende bronnen te raadplegen en het kaf van het koren te scheiden.

 • Jan Van Rompaey

  Is men populistisch als men veel aanhangers heeft? Daar ben ik dan voor. Hou rekening met de wensen van die mensen. De andere minderheden zijn maar ordinaire tegenhangers.

 • Gilbert Vermeersch

  Dat de media een politieke kleur heeft is zo, dat journalisten daardoor niet neutraal rapporteren is ook zo. Aan de lezer zn eigen gedacht te vormen in plaats van blindelings te volgen. De media is zeer sterk in het beïnvloeden en kan veel kwaad verichten.