Oostenrijkers mogen een ‘eigen feestdag’ kiezen

Bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP)
Photo News Bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP)
In Oostenrijk kunnen werknemers voortaan een ‘persoonlijke feestdag’ nemen. Dit werd vandaag door de regering in Wenen beslist na gesprekken met kerkvertegenwoordigers. Aanleiding voor die beslissing is de Goede Vrijdag-regeling. Het Europees Hof van Justitie (EHJ) oordeelde een maand geleden dat die regeling discriminerend was omdat die enkel geldig was voor protestanten, oud-katholieken en methodisten op de vrijdag voor Pasen.

De ‘eigen feestdag’ kan ook zonder religieuze connecties bijvoorbeeld op de trouwdag genomen worden en moet van het aantal reguliere vakantiedagen worden afgehaald.

De door de ÖVP-FPÖ-regering voorgestelde oplossing van een halve vakantiedag op Goede Vrijdag voor iedereen vanaf 14 uur was eerder omstreden. De regering wilde geen bijkomende vrije dag omwille van de economische belangen en het al aanzienlijk aantal officiële feestdagen in Oostenrijk.

De ‘persoonlijke feestdag’ moet drie maanden van tevoren worden aangevraagd. Als de werknemer, op verzoek van de werkgever op basis van dringende arbeidsredenen, zijn ‘eigen feestdag’ vrijwillig opgeeft, moet hij een aanvullende vergoeding krijgen zoals bij elke andere gewerkte feestdag.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Valentin Valmont

    Voorbeeldig gebaar. Vooruitstrevende politiek in de maak, zoveel is zeker.