Oostenrijke kardinaal sluit niet uit dat priesters kunnen trouwen

Christoph Schönborn.
getty Christoph Schönborn.
De Oostenrijkse karinaal Christoph Schönborn sluit niet uit dat priesters binnenkort mogen trouwen. "Het celibaat ligt niet voor eeuwig vast. Maar ik waarschuw wel: met het afschaffen van het celibaat zijn niet alle problemen van tafel", aldus de 74-jarige Schönborn in een interview met de Oostenrijkse krant Kurier.

Bij de Grieks-katholieke kerk is 90 procent van de priesters wel getrouwd. Volgens Schönborn heeft een Griekse bisschop hem ooit toevertrouwd dat ook daar nieuwe problemen zijn.

Rooms-katholieke priesters zijn momenteel gebonden aan het celibaat en mogen niet trouwen. In oktober vindt er een bijeenkomst plaat van de katholieke bisschoppen van het Amazonegebied, waar een beperkte hervorming van de regels rond het celibaat op de agenda kan staan.

In de regio van het Amazonegebied zijn er niet voldoende priesters voor de kleine katholieke gemeenschappen die vaak op afgelegen plaatsen wonen. De paus liet al weten dat hij niet achter het idee staat om ook getrouwde priesters toe te laten, maar hij zei wel dat uitzonderingen overwogen kunnen worden. In afgelegen gebieden zou het een idee zijn om een ouder lid van de lokale kerkgemeenschap te wijden, ook al is hij getrouwd, zodat hij taken van een priester kan uitvoeren, aldus de paus.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.