Oostenrijk wil leger inzetten aan grens met Italië

De Oostenrijkse minister van Defensie, Hans Peter Doskozil.
epa De Oostenrijkse minister van Defensie, Hans Peter Doskozil.
Oostenrijk heeft plannen om de controles aan de grenzen te verscherpen en soldaten inzetten om de grens met Italië te bewaken. Het land wil zo de toenemende stroom van vluchtelingen tegengaan. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Defensie, Hans Peter Doskozil, aangekondigd.

Wenen voerde in 2015 de grenscontroles met Hongarije opnieuw in en is nu vastberaden om ook de grenscontroles te verscherpen als de stroom migranten vanuit Italië niet stopt. "Ik verwacht dat de grenscontroles snel verhoogd worden en dat het leger zal inspringen", aldus de Oostenrijkse minister.

Volgens een Oostenrijkse krant kan het leger komend weekend 750 soldaten en vier pantserwagens inzetten aan de Italiaanse grens.

Spreidingsplan

Oostenrijk liet een paar maanden geleden weten dat het land af wil van deelname aan het Europese spreidingsplan voor asielzoekers. Wenen hoefde tot dusver niet deel te nemen aan het Europese spreidingsplan. Doordat het land in 2015 heel wat vluchtelingen moest opvangen, verkreeg het in 2016 een jaar uitstel.

Die uitzondering verstreek in maart, maar Oostenrijk blijft weigeren om asielzoekers vanuit Italië en Griekenland over te brengen.

Verrast

Na de Oostenrijkse aankondiging heeft het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagmorgen de Oostenrijkse ambassadeur ontboden, zo liet dit ministerie weten.

Een naar eigen zeggen "verraste" Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Minniti noemde de Oostenrijkse stap om het leger naar de Brennerpas te sturen "ongerechtvaardigd en zonder voorgaande". Er is geen noodsituatie. "Indien er geen onmiddellijke rechtzetting komt zal dit onvermijdelijk gevolgen hebben voor de samenwerking op het vlak van veiligheid" tussen beide landen.