Oostenrijk wil hoofddoeken in kleuterscholen verbieden

Vrouwen met een hoofddoek in Oostenrijk eerder deze maand.
AFP Vrouwen met een hoofddoek in Oostenrijk eerder deze maand.
De Oostenrijkse regering wil meisjes op kleuterscholen verbieden een hoofddoek te dragen. Het verbod maakt deel uit van een akkoord over de kinderopvang, dat vertegenwoordigers van de regering en de Oostenrijkse deelstaten vandaag in een kleuterschool voorstelden.

Er komt ook een waardencatalogus voor kleuterscholen, en Wenen wil een halt toeroepen aan islamitische kleuterscholen. "Voor het eerst zullen met het hoofddoekverbod en de waardencatalogus ook duidelijke regels en kwaliteitsstandaarden voor kleuterscholen gelden, om te garanderen dat er vooral in islamitische kleuterscholen een einde komt aan mistoestanden", stelde bondskanselier Sebastian Kurz op Twitter.

Het akkoord tussen de bondsregering en de deelstaten regelt vooral de toekomstige financiering van de kinderopvang in Oostenrijk. De oppositie noemt het "onbeschaamd" dat een financieel akkoord gekoppeld is aan een hoofddoekverbod, en spreekt van chantage.

Op hoeveel kinderen het hoofddoekverbod van toepassing is, kon minister van Gezinnen Juliane Bogner-Strauß van de conservatieve regeringspartij ÖVP vandaag niet zeggen. "Er zijn geen betrouwbare cijfers", luidde het. Volgens Andrea Klambauer, die voor de liberale partij Neos in de deelstaatregering van Salzburg zit, waren er in haar deelstaat de voorbije jaren "maar een handvol gevallen, die allemaal konden opgelost worden door een eenmalig verduidelijkend gesprek".
66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Harmsen

  Zuhal kan een motie indienen tot wetgeving, maar doet ze niet, waarom na 4 jaar nog steeds niet?

 • dominique castelein

  Zuhal Demir wil dit ook verbieden in onze scholen,hebben jullie al de reacties gehoord van bouve en de moslimpartij,cvp,schandalig

 • frans vullings

  waarom niet op alle scholen in de hele EU

 • Erik Henderickx

  In Oostenrijk zijn ze vééééél slimmer. Het dragen van een hoofddoek is enkel om de goegemeente te provoceren en daarna met hun toverwoord uit te pakken: racisme! Deze toverspreuk opent in dit apenland alle deuren.

 • Yolande De Smet

  Eindelijk een land dat zijn waardigheid wil houden. Ze moeten hen aanpassen aan onze normen.