Oostenrijk wil asielzoekers toegang tot opleidingen ontzeggen

De Oostenrijkse economieminister Margarete Schramboeck.
EPA De Oostenrijkse economieminister Margarete Schramboeck.
De rechtsconservatieve regering in Oostenrijk oogst massaal kritiek met haar plannen om asielzoekers de toegang tot een opleiding te ontzeggen. "Voor veel jonge asielzoekers zou dat betekenen dat ze vaak jarenlang gewoon moeten rondhangen, in plaats van iets zinvols te doen in Oostenrijk en daarbij iets te leren", klaagde een woordvoerster van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. 

Voor de Groenen toont de regering "andermaal haar onmenselijk gelaat". Ook vertegenwoordigers van de Kerk en een aantal sociale organisaties spraken al hun bezorgdheid uit.

Knelpuntberoepen

Op aandringen van de rechtse FPÖ moet een decreet uit 2012 van de toenmalige regering - gevormd door de sociaaldemocratische SPÖ en de Oostenrijkse volkspartij ÖVP - weer opgeheven worden. Daarin werd gestipuleerd dat asielzoekers onder bepaalde voorwaarden een mogelijkheid tot opleiding krijgen in nauwkeurig omschreven knelpuntberoepen.


Minister van Economie Margarete Schramböck (ÖVP) benadrukte vandaag dat asielzoekers die al een opleiding volgen, die ook zullen kunnen voltooien. Volgens de Groenen volgt in heel het land een duizendtal asielzoekers een opleiding. De helft daarvan riskeert uitgewezen te worden, meende de minister van Integratie van Opper-Oostenrijk, Rudi Anschober (Groenen). 

Onlangs stak een discussie de kop op nadat asielzoekers ondanks een negatieve beoordeling dankzij hun opleiding toch in Oostenrijk mochten blijven. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • adam naaktgeboren

  Asielzoekers in de verpleegkunde. Zeer goede oplossing als je de taal niet spreekt. Ik denk dat het Oostenrijkse volk zich op het gemak gaat voelen als je zo iemand aan je bed krijgt. Waarom niet in het thuisland aan wederopbouw beginnen en mensen verzorgen in oorlogsgebied i.p.v. het vaderland in de steek laten en vechten voor hun land.

 • DIRK VAN DESSEL

  Wat een verademing, politici die de gedane beloften van voor de verkiezingen, WEL nakomen. Het kan dus toch !

 • Tony Vandermaelen

  Een goed begin. Dit is de correcte piste.

 • Rudy Van Schelvergem

  Eindelijk een regering die het begrijpt.

 • Juliaan Van Reeth

  Welaan dan, laat de groenen, UNHCR en de kerken dan zelf betalen en verantwoordelijkheid nemen voor hun opleiding die, volgens mij, minstens 5 jaar gaat duren. Want ze kennen niet eens de taal, laat staan een stiel. En dat sprookje dat het allemaal "hoog opgeleiden" zijn, is al lang doorprikt! Het blijft dus dweilen met de kraan open als je die groenen laat doen.