Oostenrijk verwacht dit jaar 70.000 nieuwe asielzoekers

Oostenrijkers nemen in Wenen deel aan een stille wake voor de slachtoffers van de ramp met een boot vol migranten in de Middellandse Zee in april.
REUTERS Oostenrijkers nemen in Wenen deel aan een stille wake voor de slachtoffers van de ramp met een boot vol migranten in de Middellandse Zee in april.
Oostenrijk verwacht dit jaar in totaal 70.000 nieuwe asielaanvragen, het hoogste aantal in bijna vijftig jaar. Dat heeft het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag gezegd. Van januari tot en met mei dit jaar ontving het land al 21.000 aanvragen, terwijl dat er voor heel 2014 ongeveer 28.000 waren.

Het gaat vooral om Syrische, Afghaanse en Iraakse vluchtelingen. Het hoge aantal is echter geen record, in 1968 vluchtten 160.000 Tsjechoslovaken naar Oostenrijk na de Praagse Lente.

Vorige maand kregen Oostenrijk en Zweden, relatief aan het bevolkingsaantal, het hoogste aantal asielaanvragen te verwerken van Europa. Volgens politieke analisten is die toevloed van asielzoekers ook de reden waarom de extreemrechtse Vrijheidspartij van Oostenrijk er afgelopen zondag sterk uit de regionale stembusgang kwam.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Johanna Mikl-Leiter, zei dan ook dat het plan van de Europese Commissie om in de komende twee jaar 40.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland naar andere EU-landen te 'herplaatsen', alleen kan werken als de buitengrenzen van de Europese Unie beter beschermd worden.