Oostenrijk verbiedt religieuze hoofddeksels op basisscholen: keppeltjes OK, hoofddoeken niet

archiefbeeld
sdf archiefbeeld
Het Oostenrijkse parlement heeft een wet aangenomen die het dragen van hoofddoeken op basisscholen verbiedt. Die maatregel komt uit de koker van de rechtse regering.

Het verbod betreft hoofddeksels die grote delen van het hoofdhaar bedekken. Het joodse keppeltje valt daar niet onder. In de wet wordt verder niet expliciet gesproken over islamitische hoofddoeken, maar over “ideologisch of religieus getinte kleding die verband houdt met hoofdbedekking”.

Een parlementariër van de ÖVP van bondskanselier Sebastian Kurz sprak over een “maatregel tegen de onderdrukking van meisjes”. De onderwijswoordvoerder van coalitiepartner FPÖ omschreef de wet als een “signaal tegen de politieke islam”.

De meeste oppositieleden stemden tegen de wet. Die wordt door sommige tegenstanders gezien als een publiciteitsstunt die weinig te maken heeft met kinderwelzijn. Moslimorganisatie IGGiÖ noemde de voorstellen eerder “schaamteloos”.
37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mark Boeie

  Niet correct, Joodse mannen mogen kiezen wat ze dragen, Moslima vrouwen niet. Pure discriminatie en viseert 1 godsdienst. Hierdoor is het héél gemakkelijk om dit op Europees niveau terug te draaien

 • Marc De Vos

  Hoofddoekenverbod én keppeltje dan. Eerlijk is eerlijk.

 • Gerry Cle

  Ofwel verbiedt je religieuze symbolen van ALLE godsdiensten ofwel laat je ze allemaal toe maar die van één specifieke godsdienst verbieden is pure discriminatie.

 • Hilde Mestdagh

  Best dat de nonnen geen kap meer dragen

 • Remziye Beyazyuz

  Wat maakt het nu uit of iemand met een kepper, hoofddoek, Pet, klak, muts, hoed, zak van de Aldi op z'n hoofd rond wil wandelen of op school op de banken wil zitten. In een supermarkt of shoppingcenter wil rondhangen. DEMOCRATIE en vrije meningsuiting daar gaat het om. Ik loop rond hoe ik mij goed voel. En niet omdat ik het MOET of juist niet mag.....