Oostenrijk verbiedt religieuze hoofddeksels op basisscholen: keppeltjes OK, hoofddoeken niet

archiefbeeld
sdf archiefbeeld
Het Oostenrijkse parlement heeft een wet aangenomen die het dragen van hoofddoeken op basisscholen verbiedt. Die maatregel komt uit de koker van de rechtse regering.

Het verbod betreft hoofddeksels die grote delen van het hoofdhaar bedekken. Het joodse keppeltje valt daar niet onder. In de wet wordt verder niet expliciet gesproken over islamitische hoofddoeken, maar over “ideologisch of religieus getinte kleding die verband houdt met hoofdbedekking”.

Een parlementariër van de ÖVP van bondskanselier Sebastian Kurz sprak over een “maatregel tegen de onderdrukking van meisjes”. De onderwijswoordvoerder van coalitiepartner FPÖ omschreef de wet als een “signaal tegen de politieke islam”.

De meeste oppositieleden stemden tegen de wet. Die wordt door sommige tegenstanders gezien als een publiciteitsstunt die weinig te maken heeft met kinderwelzijn. Moslimorganisatie IGGiÖ noemde de voorstellen eerder “schaamteloos”.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc De Vos

  Hoofddoekenverbod én keppeltje dan. Eerlijk is eerlijk.

 • Gerry Cle

  Ofwel verbiedt je religieuze symbolen van ALLE godsdiensten ofwel laat je ze allemaal toe maar die van één specifieke godsdienst verbieden is pure discriminatie.

 • Hilde Mestdagh

  Best dat de nonnen geen kap meer dragen

 • Remziye Beyazyuz

  Wat maakt het nu uit of iemand met een kepper, hoofddoek, Pet, klak, muts, hoed, zak van de Aldi op z'n hoofd rond wil wandelen of op school op de banken wil zitten. In een supermarkt of shoppingcenter wil rondhangen. DEMOCRATIE en vrije meningsuiting daar gaat het om. Ik loop rond hoe ik mij goed voel. En niet omdat ik het MOET of juist niet mag.....

 • Gilbert Vermeersch

  Ben centrum rechts. Oostenrijk doet wat Rood al heel lang gedaan heeft, nl. weg met religie en ideologie in publieke ruimten, alle partijen waren akkoord. RoodGroen en CD&V zijn vandaag niet anti-Moslims tekens. Waren katholieken 50jaar terug dan minder waard dan de Moslims van vandaag?